Ahogyan Gyurcsánynak sem lett volna hozzá joga, úgy most Orbán sincsen

Bírósághoz fordul az Együtt, amiért a rendőrség megtiltotta, hogy a március 15-i állami ünnepségek közelében síposztó pontokat állítson fel. Arra hivatkoztak, hogy a párt megzavarja az ünneplőket. Az Együtt szerint viszont azért próbálják meg ellehetetleníteni a sípolást, mert Orbán Viktor fél tőlük.

Egy évvel ezelőtt, március 15-én ellentüntetők hangosbeszélőkkel próbálták megzavarni a miniszterelnök beszédét. Az Együtt legutóbb a miniszterelnök évértékelőjekor tiltakozott füttyszóval, és ezzel készülnek március 15-én is. Ezt azonban a rendőrség határozatban tiltotta meg. Arra hivatkoztak, hogy az akció megzavarná a miniszterelnök beszédét, sértené az ünnep, így a magyar nemzet méltóságát, az alaptörvény szerint pedig ilyen esetekben a véleménynyilvánítás korlátozható.

Az Együtt szerint azért próbálják meg ellehetetleníteni a sípolást, mert Orbán Viktor fél tőlük. „Egy olyan miniszterelnököt, aki akár csak néhány nappal ezelőtt a magyar nemzet etnikai homogenitásáról merészelt megosztó és elfogadhatatlan módon beszélni, egy ilyen miniszterelnököt nemzeti ünnepen nem szégyen kifütyülni, hanem büszkeségre okot adó egy ellenzéki polgár számára” – véli Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke.

A párt megtartja a rendezvényét, és arra kéri a szimpatizánsait, hogy csak a miniszterelnök beszéde idején fütyüljenek.

Hírdetés

Emlékezetes, a Fidesz ellenzékből kritizálta, amikor a Gyurcsány-kormány 2006-ban és 2007-ben többször is biztonsági kockázatokra hivatkozva próbálta megakadályozni a párt nagygyűléseit. A Fidesz alelnöke szerint azonban a két eset között nem lehet párhuzamot vonni.

„Mi minden esetben a gyülekezési jog mellett vagyunk, csak mi annak idején ellenzékben ahhoz szoktunk hozzá, hogy a Fidesz, amikor még ellenzékben voltunk, akkor több tízezres és több százezres nagygyűléseket tudott tartani, a hatalom ezt korlátozta. Most pedig arról van szó, hogy az állami megemlékezéseket megpróbálja egy kicsi, de csekélységét agresszivitással ellensúlyozni próbáló csoport lehetetlenné tenni” – jelentette ki Gulyás Gergely.

A korábban jogvédőként a Fidesz mellett is kiálló Schiffer András nem ért egyet Gulyás Gergellyel. Szerinte az Együtt tüntetését nem lehetett volna megtiltani. „Ahogyan Lampert Mónikának meg Gyurcsány Ferencnek sem volt joga ahhoz, hogy politikai ízlésviláguk vagy saját erkölcsi ítéletük alapján megakadályozzanak tüntetést, ehhez Gulyás Gergelynek és Orbán Viktornak sincsen lehetősége. Abban egyetértek Gulyás Gergellyel, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat a másik gyülekezési jogának megsértésével, de ez nem megtiltási jog, csak feloszlatási jog lehet” – emelte ki az ügyvéd.

Gyülekezés szabadságát csak abban az esetben lehet korlátozni, ha az akadályozza a hatóságok munkáját vagy ha a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »