Ahelyett, hogy lépcsőn bukdácsolna…

Ahelyett, hogy lépcsőn bukdácsolna…

Na, hát milyen már ez a Putyin is… Ahelyett, hogy lépcsőkön bukdácsolna, vagy az alelnökét nevezné elnöknek, mint minden más rendes államfő, elmegy a szibériai tajgára, és arcoskodik egyet… Hát hogy képzeli ez?***

Ahogyan azt a The Guardian képes beszámolóiból tudjuk, s ahogyan a 444 nevű digitális térkitöltő elem Ctrl+A – Ctrl+C – Ctrl+V-díjas zsurnalisztája magyar szem számára fogyaszthatóvá tette, Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök egy kurta hétvégét töltött Szibériában, ahol a tagja szépségeiben gyönyörködve egy kicsit kipihente az elmúlt időszak fáradalmait. Nyilván a soknégyes sajtószerű orgánum „ÉLET” című rovatának munkatársa, Mészáros Juli ezt a következő címmel tálalta:

„Putyin a hétvégén kiruccant Szibériába, hogy pózoljon a lánctalpas terepjárójával”

És valóban. Ha valaki így akarja, simán láthatja, láttathatja így. Manapság gond nélkül lehet bárkit tiktoker, vagy Insta-sztár jellegű pozőrködésbe belenyomni, kivéve talán a TikTok és az Instagram influenszereit, akik azért komoly emberek, komoly gondolatokkal.

De azért nem árt számba venni, hogy vajon Putyin milyen fáradalmakat is pihent ki Oroszország Anyácska hideg ölén?

*

Igencsak meg kellett emésztenie például, amikor a szabad világ vezetője (bocsánat, nem bírtam röhögés nélkül leírni, de már megmostam könnyes szememet, és helyére parancsoltam ugráló rekeszizmomat), na szóval a szabad világ vezetője, Joe Biden lelketlen gyilkosnak nevezte őt egy tévéinterjúban. Putyin erre jó egészséget kívánt neki. De akár azt is mondhatta volna, hogy hogyan lehetséges az, hogy bő egy hónappal az elnöki eskü letétele után már rommá bombázta Szíriát? Nem mellékesen olyan tettet végrehajtva ezzel, aminek következményei újfent nem az amcsiknak fognak fájni, hanem többek között nekünk, magyaroknak. Mert mit fognak tenni a szétbombázott szírek? Na, mit? Hát menekülnek. És merrefelé? Hát errefelé. S ezt egyesek ki is fogják használni. Mert akkor lehet illegális migránsokat nagy csoportban biztonsággal utaztatni, ha valódi menekülők közé keverjük őket. Köszi, Joe…

*

Aztán itt van az a mások számára bizonyára semmiség, hogy Ukrajna is és Kína is fegyverkezik. Hogy mire készülnek? Ki tudhatja ezt? Az azonban biztos, hogy Oroszország valami különös geopolitikai véletlen folytán pont kettejük között helyezkedik el. Ezek mellett már csak hab a tortán, hogy a NATO-tagállamként az észak-atlanti katonai szövetség legnagyobb szárazföldi erejével rendelkező Törökországgal sem árt jó kapcsolatot fenntartani. És akkor még nem beszéltünk a Fekete-tengeri országok némelyikének politikai instabilitásáról. Oroszország tehát – ahogyan történelme során mindig – valódi puskaporos hordón helyezkedik le. Ilyenkor elég egy rossz mozdulat, egy meggondolatlan diplomáciai lépés, és nyakunkon a III. világháború.

*

Mindeközben az USA revansot kíván venni amiatt, hogy forrásaik szerint Oroszország beavatkozott a 2020-as elnökválasztásba. Hogy ez így történt-e, azt pontosan, tényekkel alátámasztva senki sem tudja és nem is fogja megtudni soha. De azért sejtéseink akadhatnak arra nézvést, hogy az orosz hírszerzés, akárcsak az USA hasonló célú intézményei, valamint az összes többi ország kémhálózata nem skandináv típusú keresztrejtvények mielőbbi megfejtéséért kapja az állami támogatásokat.

*

No és persze Putyinnak azt is ki kellett pihennie, hogy az a kétszínű Nyugat-Európa, amelyik leszólta a Szputnyik V-vakcinát, most – a kétkulacsos Merkelnek hála – egyszerre hatalmas tételekben vásárolna. Igaz, térségünkben sem egységesek az álláspontok, tekintve a máskülönben baráti Lengyelország dafke oroszellenességét, ami azért a történelmi okokra visszavezetve erősen borítékolható volt. Hogy Szlovákiában valóságos kormányválság alakult ki miatta, az viszont némiképp meglepő. Cseppet sem furcsa viszont az a pillanatnyi állapot, hogy a románok is ágállnak ellene. Ez azonban nem számít, mert a járvány vége felé úgyis ki fog derülni, hogy már az elején ők voltak az orosz vakcina legnagyobb pártolói. Mindenesetre mi és a szerbek vesszük, adjuk, mert jó.

Hírdetés

***

Putyin pedig meglehetősen autentikus outfitben kapcsolódott ki picit a nagyvassal a tajgán. Ahogyan a mellékelt képek is mutatják.

*

Az országra a legjobb rálátás a kormány mögül ígérkezik. Már, aki fel tud szállni ilyen magasra. Joe Bidennek ugyanis ehhez minimum másfél óra megfeszített izommunka szükségeltetne.

*

Na, ez se egy szakadt Zaporozsec! Egy ilyesfajta járművel talán még Ózd-Hódoscsépány utcáin is akadálytalanul lehetne közlekedni. Viszont nagyvas ide vagy oda: az elnök figyelmét semmi sem kerülheti el. (Kivéve a csapattér nyitott ajtaja, de az meg muszáj a lövészek miatt.)

*

Outfit 10/10. És aki mást mond, az hazudik! A rozsdaszín irhaszett fehér prémgallérjához csodálatosan illeszkedik színében és anyagában a kötött fehér gyapjúpulóver. A kucsma és a kesztű hiányából látszik, hogy az idő alig lehet hidegebb -25 Celsius foknál. Ilyenkor egy orosz elnök, ha didereg picikét, fog egy medvét, aztán kétvállra fekteti.

*

Ebéd a tajgán, Szergej Kuzsugetovics Sojgu védelmi miniszter társaságában. Na, ez tipikusan olyan kép, amire az ember azt mondja: “Ennél ma már úgyse látsz szebbet.” Itt aztán se maszk nem kell (pláne, mert be vannak oltva), se távolságtartás. De az a jó a tajgában, hogy utóbbi, ha a rendeletek úgy kívánják meg, akár 1500 kilométer is lehet két ember között.

*

Putyin elnök olyan okos, hogy soha nem keveri Sojgut Medvegyevvel, vagy a vodkát teával. Egy biztos: nagyapám nem pont ilyennek írta le a szibériai hadifogságban elköltött ebédeit.***

Hát valahogy így „pózol” Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, miközben Biden elnök, a világ legnagyobb katonai hatalmának vezetője Arany Alkony Nyugdíjasotthonná változtatja a Fehér Házat, és lassan már post-it cédulákkal kell felcímkézni mindent, nehogy összetévessze a mobilkamera gombját az atomkulccsal.

Isten látja lelkemet, én azért szeretem azt látni, hogy a világ második legnagyobb katonai hatalmának vezetője életerős, gondolkodásra képes, jó fizikumú férfiember.

És bármibe lefogadom, hogy amíg az USA polgárai közül még azokat is szekunder szégyen fogja el elnökük láttán, akik rászavaztak, addig az oroszok többsége biztos abban, hogy jó kezekben van a gyeplő.

() VBT ()Kiemelt kép és fotók: Alekszejk Druzhinyin/Sputnik/AFP/Getty ImagesCímadás: TL

The post Ahelyett, hogy lépcsőn bukdácsolna… appeared first on VBT.


Forrás:vbt.pestisracok.hu
Tovább a cikkre »