Agresszív varjútámadásokra panaszkodnak a lakosok Ligetfalun

Agresszív varjútámadásokra panaszkodnak a lakosok Ligetfalun

Az utóbbi időszakban több panasz is érkezett a lakosoktól a pozsonyligetfalui városvezetéshez azzal kapcsolatban, hogy agresszív varjak ok nélkül támadnak emberekre vagy a sétáltatott kutyáikra.

Pozsony-Ligetfalu városrészében található zöldövezetek, rétek és erdők számos élőlénynek adnak otthont, ugyanakkor nem mindegyikük okoz örömet a lakosoknak. A ligetfalusiak legújabban agresszív varjútámadásokra panaszkodnak.

A madarak agresszív és zajos viselkedésével kapcsolatban az utóbbi időszakban több panasz is érkezett a ligetfalui városvezetéshez.

Képzelje el, hogy egy hosszú munkanap után fáradtan hazafelé sétál, amikor hirtelen egy hatalmas varjú támad önre.

A jelenet akár Alfred Hitchcock ikonikus filmjébe is beleillene, de ezek a madártámadások valósak, és Pozsony-Ligetfalu lakosainak okoznak jó ideje problémákat.

Egyik helyi lakos a Mlynarovičova utca környékén tapasztalható szörnyű varjútámadásokról a közösségi oldalon is beszámolt: „Már félek este hazamenni munkából. Erős koppanás a fejen, fájdalom, fejsérülés. Már egy kisebb kutyára is rátámadtak. Egy kisgyermekre pedig különösen veszélyes lehet egy ilyen támadás. Olyan ez, mint egy horrorfilmben” – írta. Egy másik lakos a Lúky (Rétek) területén tapasztalt hasonló varjútámadásokat, amikor kutyáját sétáltatta. Azt írja, hogy egy kulcscsomót dobott végül a madarak felé, mert attól tartott, hogy kisebb testű kutyáját, akár el is ragadnák a varjak.

A szakemberek szerint a varjak emberekre vagy állatokra való rárepülése átmeneti állapotnak minősül, amely minden éven megfigyelhető a madarak fészekrakásának idején. A varjak ilyenkor védelmezik azokat a területeket, ahol a fiókáikat gondozzák. Ez a madárfaj kifejezetten intelligens és tanulékony, pontosan tudják, hogyan ijesszék el az embert. Rárepülnek, a hajba kapaszkodnak, csapkodnak, kárognak, de attól sem riadnak vissza, hogy a fejre mért ütéssel késztessék menekülésre az illetőt.

Hírdetés

Leggyakrabban azonban csak jelzik, hogy támadni fognak, és csak végső esetben kerül sor a tényleges támadásra.

Ugyanakkor mivel a varjak egy éven belül kétszer is költhetnek, így az említett problémás viselkedés ingadozó intenzitással egészen június végéig, ritkább esetben akár július közepéig is eltarthat.

A rárepülések azonban azonnal véget érnek, mihelyst a fiókák megtanulnak egyedül is repülni. A varjak tehát nem szándékosan támadnak, ez csak egy utolsó kétségbeesett módja annak, hogy utódjaikat megvédjék – hangsúlyozta a szakember.

A helyi önkormányzat nyilatkozata szerint Ligetfalu területén nem beszélhetünk a varjak túlszaporodásáról, habár a madártámadások éppen ezt a látszatott kelthetik az emberekben.

A ligetfalui önkormányzat egyben figyelmeztetett, hogy a Természet- és Tájvédelemről szóló jogszabály értelmében a dolmányos varjú, ahogy a hollók is védett állatfajnak minősülnek, ezért semmiképp sem szabad bántani őket, tönkretenni fészkeiket vagy tojásrakásaikat. A városrész azt javasolja, hogy a varjakkal kapcsolatos problémákról a lakóház gondnokát értesítsék, aki biztosítson egy tetőt a varjak rárepülése ellen.

A városrész kéri a lakosokat, igyekezzenek legalább részben megérteni a varjak viselkedését.

Ahogy a szakemberek is elmondták, nem szándékos agresszióról van szó részükről, hanem egy utolsó kétségbeesett módszerről, hogy megvédjék fiókáikat. Ugyanis gyakorta előfordul, hogy a fiókák első repülési kísérlete nem sikerül, mivel a fiatal madarak még nem elég erősek és tapasztaltak, ezért a földön ragadnak a fűben. Mivel a kis varjú nem tud visszajutni a fészekben, így szülője oda jár etetni, amíg felerősödik és sikerül felrepülnie.

„Habár gyakran feldühítenek minket amikor kiszedik a szemetet a kukákból, vagy más galibát okoznak, mégis tekintsük rájuk úgy, mint a helyi fauna részeire, akik osztoznak velünk ezen az élettéren, és ezáltal is Ligetfalu nem egy steril betondzsungel hatását kelti” – mondta az önkormányzat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »