Agrárminisztérium: a magyar gazdák és az agrárium szolgálatában az Agrárközgazdasági Intézet

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező kutató- és tudásközpontja – írták a közleményben. Az Agrárközgazdasági Intézet óriási értéke, hogy nemcsak a minisztérium munkáját segíti ezzel a tudásbázissal, hanem hidat tud teremteni az ágazati szereplők, vagyis a termelőink, mezőgazdasági feldolgozóink, vidékszereplőink, valamint a tudomány és a szakpolitika között. Az AKI tudásbázisának az alapja az adatgyűjtési információs rendszer, amellyel stabilan és megbízhatóan 70 éve segíti az ágazat működését, ugyanakkor mindig képes volt a megújulásra, a fejlődésre és a kutatási módszerekkel lépést tartva azokra az átalakulásokra, amit a jelen kihívásai támasztottak – méltatta az intézményi munkát a helyettes államtitkár. Ebben is mérföldkőnek számít a Mezőgazdasági Adminisztratív Adatpolitika (MAAP) projekt, amelyben egy új agrárinformációs portál is létrejött (www.adat.aki.gov.hu).  

A helyettes államtitkár kiemelte, most is egy ilyen átalakulás előtt áll az AKI.  Az intézmény jelenleg is az elvárt szinten végzi tevékenységét, amely során a feldolgozott információkat tudományos valid modellekkel és elemzésekkel alátámasztva tárja az ágazat felé. A minisztériumi háttérintézmények között az AKI kiemelkedő abban, hogy nemcsak a hazai kereteken belül dolgozik megbízhatóan, hanem a nemzetközi szakmai színtéren is helytáll. Több projektben és nemzetközi szervezetben képviseli Magyarországot, mind a napi szintű munkában, mind a hosszú távú célokban is hasznos szakmai tudást hoz a hazai ágazat számára – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Hírdetés

Kiemelendő az AKI nemzetközi tevékenységében, hogy dolgozik a COPA-COGECA és az Európai Bizottság számára is, valamint nemzetközi területeken több kutatási, uniós pályázatban is részt vesz. Ezeken a platformokon képviseli a közös agrárpolitika és a nemzetközi tudományos együttműködés, a BIOEAST érdekeit is. Az intézet szakmai munkájának sikerét és létjogosultságát jelzi, hogy egyre nagyobb a piaci igény a szolgáltatásaira, hazai és külföldi szakmai szervezetek, piaci szereplők igénylik azokat. A Közös Agrárpolitika 2023 és 2027 közötti magyarországi kereteit tartalmazó KAP stratégiai terv elkészítésének és végrehajtásának szakmai megalapozásában, vagy a kárenyhítési rendszer működtetésében és fejlesztésében szintén kulcsszerep jut az intézetnek.  A Közös Agrárpolitikának nemcsak a mezőgazdaság, az élelmiszerrendszer a része, hanem fontos hangsúlyt kap benne a vidékfejlesztés és egyre hangsúlyosabb a környezetfenntarthatóság is – hangsúlyozta Juhász Anikó.     Ennek kialakításában, tervezésében és végrehajtásában az Agrárminisztériumnak napi szintű stratégiai partnere az Agrárközgazdasági Intézet. A jelenlegi sokrétű kihívásokkal és feladatokkal teli években különösen fontos a tényeken alapuló döntéshozatal, az adatokra alapozott szakpolitika-alkotás, ezért az intézmény által biztosított szakmai háttérre a jövőben is kiemelten számít az Agrárminisztérium – zárta beszédét a helyettes államtitkár az AM közleménye szerint.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »