Aggódnak Bukarestben az európai elkötelezettségű moldovai kormány megbuktatása miatt

Aggódnak Bukarestben az európai elkötelezettségű moldovai kormány megbuktatása miatt

A bukaresti vezetők aggodalmuknak adtak hangot az Európa-barát moldovai kormány megbuktatása miatt kedden, és jelezték, hogy Bukarest további együttműködési hajlandósága azon múlik, hogy európai elkötelezettségű kormány alakul-e Chișinăuban.
Románia támogatása, beleértve a pénzügyi támogatást is, attól függ, hogy folytatódnak-e a demokrácia fejlődését célzó reformok Moldovában – szögezte le Klaus Johannis román államfő, arra reagálva, hogy alig öt hónappal beiktatása után kedden megbukott a Maia Sandu vezette moldovai kormány a szocialista koalíciós partner által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson.

Johannis felidézte, hogy Bukarest minden diplomáciai csatornán a chișinăui kormány igazságügyi reformjának támogatására kérte a moldovai politikai erőket, és

Maia Sandu kormánya jelentős előrelépéseket tett az Európai Unióhoz történő közeledés terén, erősítette az igazságszolgáltatás függetlenségét, fellépett a korrupció ellen, és gazdasági, társadalmi reformokkal javította állampolgárai biztonságát és jólétét.

Hírdetés

Johannis szerint ellentétes a moldovai polgárok érdekeivel az, hogy az igazságügyi reform egy meghatározó mozzanatát – a főügyész kinevezésének kormányfői hatáskörbe utalását – a Moldovai Szocialista Párt meghiúsította azzal, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványát támogatva megbuktatta koalíciós partnere, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző Most (ACUM) pártszövetség miniszterelnökét.

Ludovic Orban, a múlt héten hivatalba lépett bukaresti jobbközép kormány miniszterelnöke is aggodalmát fejezte ki a chișinăui politikai válság miatt, amely szerinte megkérdőjelezi Moldova európai közeledését. A román miniszterelnök leszögezte:

ha nem alakul olyan kormány Chișinăuban, amelyben garanciát látnak a demokratikus reformok folytatására, Bukarest együttműködési hajlandósága „nagyon alacsony lesz”.

Bukarest júniusban csak vonakodva, két nappal az EU, az Egyesült Államok és Oroszország után ismerte el Maia Sandu kormányát, mert már akkor kétségei voltak afelől, hogy mennyire sikerül a Sandu-féle ACUM pártszövetségnek az Európai Unióhoz közelítenie Moldovát, ha Igor Dodon jelenlegi elnök volt pártjával, az Oroszországgal szorosabb kapcsolatra törekvő Szocialista Párttal lép koalícióra.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »