Aggódik a Nyugat: Oroszország haditechnikát szállít Fehéroroszországba

Aggódik a Nyugat: Oroszország haditechnikát szállít Fehéroroszországba

Megkezdődött az orosz katonai eszközök áthelyezése Fehéroroszországba, a két szomszédos ország február közepén közös hadgyakorlatot tervez.

Fehéroroszországba megérkeztek a rövid hatótávolságú Pantsir rakétarendszerek – jelentette be szombaton az orosz védelmi minisztérium.

Korábban már több Szuhoj Szu-35-ös vadászgépet telepítettek az országba és valószínűleg már az orosz S-400-as légvédelmi rendszerek is úton vannak Fehéroroszország felé – írja a DPA hírügynökség.

Hírdetés

Moszkva és Minszk február 10-e és 20-a között közös hadgyakorlatot tervez Fehéroroszországban, ami nyugaton aggodalmakat keltett a jelenlegi Ukrajna körüli válság miatt.

A manővereket többek között az Ukrajnával határos Dél-Fehéroroszország területén hajtják végre. Az amerikai külügyminisztérium aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Moszkva katonai gyakorlatok ürügyén csapatokat helyezhet el Fehéroroszország területén, és onnan támadhatja meg Ukrajnát.

Oroszország mintegy 100 ezer katonát telepített az ukrán határ közelébe, ami a szomszédos ország inváziójától való félelemre ad okot. Moszkva tagadja az ebbéli szándékokat, ám biztonsági garanciákat követel az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, arra vonatkozóan is, hogy Ukrajna nem lesz tagja az Észak-atlanti Szövetségnek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »