Aggódik a New York Times

Aggódik a New York Times

Magyarország migránshelyzetet kezelő intézkedéseiről, és a várható kilátásokról ír a hétfői New York Times. 

A publicisztika szerint dacára az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodására és a határszakaszok lezárására, továbbra is többezer bevándorló akar Magyarországon keresztül eljutni Nyugat-Európába. 

A magyar hatóságok csak idén már közel 11.000 embert vettek ideiglenes őrizetbe a szerb és horvát szakaszokon, a határ megsértéséért. Közülük azonban legtöbben, amint lehetőségük nyílt, alternatív útvonalakon azonnal folytatták útjukat tovább Ausztria vagy Németország felé. Jóllehet, a Magyarországra érkező és onnan Nyugat-Európa felé igyekvő menekültek száma a határzár megépítése óta drasztikusan csökkent, de teljesen nem szűnt meg. Magyarország az intézkedéseivel jelentős terhet vett le az osztrák hatóságok válláról, de ennek ellenére nyugati szomszédaink a magyar határszakaszon ismét bevezették az ellenőrzést. 

A magyar kormány azzal magyarázta a déli határszakaszon felhúzott kerítést, hogy szükség van a saját külső határainak védelmére, míg Orbán Viktor miniszterelnök Európa biztonságára és a keresztény kultúrára veszélyes inváziónak nevezte a bevándorlók tömegeit. 

Hírdetés

Bár a magyar kormány sikernek nevezi a kerítés felállítását, amit egyébként jól példáz az illegális határsértések számának radikális csökkenése, Babar Baloch, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint az korántsem jelent megoldást a menekültválságra. Valóban, megoldást biztosan nem jelent a krízisre, de kezelhetővé tette azt a kezelhetetlen emberáradatot, ami a tavaly szinte összeroppantotta a határainkat. 

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint annak ellenére, hogy egyre több migráns várja meg ügye lezárását, a Nyugatra vágyó menekültek jó része Magyarországra még mindig tranzitországként tekint.

http://migracio.blogstar.hu/

 


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »