Aggasztó képet fest a romániai igazságszolgáltatásról a Velencei Bizottság legújabb jelentése

Aggasztó képet fest a romániai igazságszolgáltatásról a Velencei Bizottság legújabb jelentése

A Velencei Bizottság sajnálattal vette tudomásul, hogy a romániai igazságügyi reform legproblémásabb elemeit, amelyeket a Bizottság 2018. októberi jelentésében beazonosított, vagy nem módosították, vagy súlyosbodtak – írja a Velencei Bizottságnak a sürgősségi kormányrendeletekre vonatkozó véleményében, amelyet a június 21-én és 22-én tartott plenáris ülésen fogadtak el.

Az intézet honlapján hétfőn közzétett közlemény szerint a Bizottság a romániai igazságszolgáltatási reform legfontosabb elemiként a következőket azonosította:

– Nagyon aggasztó, hogy a kormány sürgősségi rendeletekkel módosítja a törvényeket. Bár az alkotmány egyértelműen leszögezi, hogy ennek kivételes jellegű intézkedésnek kell lennie, az törvények sürgősségi rendeletek által való módosítása megszokottá vált. A kulcsfontosságú állami intézmények működésének alapvető szabályai előkészítés és konzultáció nélkül, túl gyorsan és túl gyakran változnak, ami legitim kérdéseket vet fel az eredmények megbízhatóságával és a változások valódi okaival kapcsolatban.

Az ebből eredő törvényszövegek nem világosak. Ez a gyakorlat gyengíti a kormány külső ellenőrzését, ellentétes a hatalmi ágak szétválasztásának elvével és zavart okoz a jogbiztonságban. A Velencei Bizottság felkéri a román hatóságokat, hogy drasztikusan korlátozzák a sürgősségi kormányrendeletek használatát.

Ami a három igazságszolgáltatási törvény további módosításait illeti, ezeknek a rendes jogalkotási eljárást kellene követniük.

– A lazán meghatározott jogkörrel rendelkező, az igazságszolgáltatásban elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészség létrehozásának indokai továbbra is tisztázatlanok.

Hírdetés

Az ügyészek kinevezése az igazságügyben elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségbe átmeneti rendelkezések alapján történ, de facto a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlegének megkerülésével.

Nem világos, hogy az ügyészek és az ügyészség főügyésze milyen mértékben vannak a főügyész hierarchikus ellenőrzése alatt. Mivel az ügyészség nem lenne képes hatékonyan kezelni a hatáskörébe tartozó valamennyi esetet, azzal a kockázattal jár, hogy egy akadályt képez a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemben.

– Az ügyészek vezető pozíciókba való kinevezésében, illetve az onnan való elbocsátásban az igazságügyi miniszter döntő szerepet játszik, és nem érvényesül az államfő és a CSM ellensúlyozó szerepe.

Javasoljuk, hogy dolgozzanak ki egy jelölési eljárást, amely kulcsszerepet biztosít a CSM-nek az ügyészség bármelyik vezető tisztségébe való kinevezéskor.

– Lehetséges, hogy az új kinevezési kritériumok alkalmazásával leváltsák a már hivatalban lévő ügyészeket. A Velencei Bizottság azt ajánlja a román hatóságoknak, hogy ne alkalmazzák az új jogosultsági kritériumokat azok esetében, akik már hivatalban voltak a módosítások kidolgozásakor.

A Velencei Bizottság hétfőn közzétett jelentésében rámutat, hogy továbbra is az érdekeltek rendelkezésére áll az esetleges további segélynyújtás érdekében. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »