Aggasztó hír Szlovákiának: a német autógyártók buknak a legtöbbet az amerikai-kínai kereskedelmi háborún

Aggasztó hír Szlovákiának: a német autógyártók buknak a legtöbbet az amerikai-kínai kereskedelmi háborún

Az amerikai autógyártók helyett a németek faragnak rá leginkább az amerikai-kínai kereskedelmi háborúra. Olyannyira, hogy egyes előrejelzések szerint százmilliós bevételkieséssel számolhatnak a gyártók. A dolog érdekessége, hogy a nagy amerikai gyártók csak a harmadik-negyedik helyen szerepelnek a károsultak listáján.

Az autókereskedelem adja a nemzetközi áruforgalom harmadik legnagyobb részét – rögtön a kőolaj és kőolajszármazékok után. Ezeknek az áruknak a közös jellemzője, hogy rendkívül érzékenyek . A kereskedelmi háború pedig egyenesen károsan hat a forgalmukra.

A legutóbb vámintézkedések Washington és Peking részéről paradox módon a német autógyáraknak okoz komoly fejtörést. Szeptember elsejétől Kína 25 százalékos importvámot vet ki az amerikai árukra, így a korábban bevezetett vámokkal együtt egyes gépkocsikra már az alapértékük 40 százaléka terhelődik rá vámként.

Az első kínai vámintézkedésekkor az amerikai autóexport a felével esett vissza. Csakhogy nem az amerikai gyártók vesztettek rajta leginkább, hanem a német autógyártók, történetesen a BMW és a Daimler. Mindkettőnek gyára van az USA-ban (az előbbinek Dél-Karolinában, az utóbbinak Alabamában).

A csavar ott van, hogy az USA területén gyártott majd Kínába eladott évi 230 ezer autó 57 százaléka német márkájú. A BMW évi 77 ezer,a Daimler 54 900 darab személygépkocsit exportál Amerikából Kínába.

Márpedig, Kínában ha Amerikából importált autókról van szó, elsősorban a német márkákat keresik. A tíz legnépszerűbb márkából hat német. A kereskedelmi háború autóipari áldozatainak listáján a Ford és a Tesla következik, de nagyságrendekkel kisebb veszteségekkel.

Hírdetés

Százmilliós bevételkieséssel számolhatnak a kínai piacra jutás hirtelen megdrágulása miatt a német gyártók. A hírre ráadásul zuhanni kezdtek az autóipari részvények is, a BMW és a Daimler papírjai 3 százalékkal hét éves minimumra este vissza.

És persze, ha a német gazdaság egyet tüsszent, akkor Közép-Európa is beleremeg, különösen Szlovákia, ahol gyakorlatilag az egész gépipar a német autóipari konszernek kiszolgálására épül fel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kereskedelmi háború közvetlenül hatással lenne a szlovákiai exportra. Az elmúlt években a szlovák export Kína irányába 53 százalékkal nőtt, míg a német export 18 százalékkal csökkent.

Ennek ellenére még sincs ok az optimizmusra. A kereskedelmi háború Európába nyomta az USA-ból gyakorlatilag száműzött olcsó kínai acélt, térdre kényszerítve a kassai vasművet, ahol elbocsátásokat és rövidített munkahetet vezettek be.

És bár még alig érzékelhető, a gépipari megrendelések is közel nyolc százalékkal estek vissza Szlovákiában.Ma már nem csak arról van szó, hogy Kína kevesebb autót importál, hanem arról,hogy a német autógyártók a megszokott (amerikai) útvonalakon nem jutnak be a 1,5 milliárdos piacra.

Amerikai fricska

És miközben a németek nem tudják, hogyan tartsák meg magukat a dízelbotrány ellenére az amerikai piacon,Washington megállapodást hozott tető alá Japánnal, amely szerint az USA eltörli a japán autókra vonatkozó importvámokat (cserébe Japán eltörli az amerikai marhahúsra és származékaira kirótt vámokat).

Körkép.sk, CNBC.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »