Agatha Christie, az ínyenc

Agatha Christie, az ínyenc

Időnként kirándulok a cseh internetes oldalakra és szívesen beleolvasok egy-egy hangulatos cikkbe, sőt ha egy korábbról ismert névre bukkanok, akkor „fellapozom” a korábbi bejegyzéseit is.

Dagmar Heřtová népszerű újságíró és gasztroblogger, aki felváltva hol Csehországban, hol pedig Londonban él. Szívesen járja a prágai kocsmákat, hogy összehasonlítsa, hogyan főzik itt vagy ott a klasszikus cseh ételeket, milyen újdonságokkal kísérleteznek a szakácsok és persze a végén őszintén megírja a véleményét is.

Mivel egyik kedvenc krimiszerzőm Agatha Christie (1890-1976), nem hagyhattam ki azt a bejegyzését, amely a jeles írónő étkezési szokásait és két legismertebb hősének: Hercule Poirot-nak és Miss Marple-nak a kedvenc ételeit vette számba.

Dagmar Heřtová szerint Agatha Christie könyveiből vagy 2 milliárd példányt adtak el Albionban, további egy millárdot pedig a világ különböző országaiban, számtalan fordításban. Mint megjegyzi, csak Shakespeare műveiből fogyott több, de neki több évszázados előnye volt e téren.

Christie 1920-ban írta első könyvét, a Rejtély a Styles-kastélyban címűt, és már ebben feltűnik Hercule Poirot belga magándetektív. Utolsó könyve 21 évvel az írónő halála után, 1997-ben jelent meg (Till the Light Goes Out – Amíg a fény kialszik címmel) – ez egy detektívtörténet-gyűjtemény volt.

1971-ben II. Erzsébet királynő a „Lady of the British Empire” címet adományozta neki, és miután férjét, Max Mallowant lovaggá ütötték (amikor is így Sir lett), Agatha Christie elkezdte használni a Lady címet.

Ugye milyen jó, ha van egy lovag a háznál?”

– tesz fel a kérdést a blog szerzője.

De most már térjünk át a gasztronómiára. Az Egérfogóban mondja a Kolostor kútjánál nevű panzió társtulajdonosa a feleségének: 

Molly, hagyd abba a főzést, és gyere, mi is megyünk a többiek után a szalonba. A gyilkosság fontosabb, mint az étel”.

Ez talán igaz, de Molly történetesen sütni és főzni is nagyon szeretett. Mint a Christie írja:

A sütőből kellemes illat áradt, ami eléggé feldobta komor hangulatát ahhoz, hogy emlékeztesse a főzés, a házimunka és a hétköznapi, prózai élet szépségére. Az asszonyoktól ősidők óta elvárták, hogy a férjüknek főzzenek, mert egy nő biztonságban van a konyhájában – mindvégig.”

Heřtová ugyanakkor megjegyzi:

Ebben az esetben ez valószínűleg nem egy olyan író vallomása volt, akinek műveiben egyik gyilkosság követi a másikat. Talán Molly szájába adhatta a gondolatot, hogy mi lett volna, ha nem az írói pályát választja. Elvégre viktoriánus családba született, szülei taníttatták, és az ő életének is ugyanolyan utat kellett volna járnia, mint Mollynak, a panzió tulajdonosának.

Mindenki számára világosnak kell lennie, hogy ennyi krimiben kell időt szánni a gyilkosságokra, a nyomozásukra, de az étkezésre is. A szerző maga is szerette az ételeket, de furcsa módon eljátszott az angol konyha hírnevével. Ugyanis a híres detektívnek, Poirot-nak komoly fenntartásai voltak az angol konyhával szemben.

Hírdetés

A regénybeli detektív is imádta az ételeket, és tökéletesen kifinomult ízléssel rendelkezett e tekintetben. Kivéve… az angol konyhát. Nagyon tartózkodóan viszonyult hozzá, és néha fintorgott. A marhasültről azt jegyezte meg, hogy túlságosan angolos és középszerű.

Persze ő belga volt, szerette hazája ételeit, a főtt tojást, a croissant-t, az omlettet és a lágy sajtokat, ezt ette reggelire. Kedvenc étele a „lapin à la cocotte” (nyúl a fazékban) volt, és általában elmondható, hogy az elegáns és finom ételeket kedvelte, egyfajta leheletnyi francia gasztronómia jegyében.

Miss Marple-t gyakran „látjuk” egy csésze finom tea mellett (végül Poirot-t is), keksszel, lekvárral és szendvicsekkel. Tagadhatatlan, hogy ő is szerette az angol finomságokat.

Láthatjuk, hogy a szerző ellentmondásba keveredik a karaktereiben, és nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mit szeretett jobban.

Annyi bizonyos, hogy a jó angol ételeket kedvelte. Nem volt kimondottan válogatós, de volt egy bűnös szenvedélye: imádta a tejszínt.

Állítólag egész csészényi tejszínt ivott, és a devonshire-i sűrű, inkább vajszerű krémet kanalazta. Főleg az írógépénél élvezte munka közben, és az unokája elárulta:

A tejszínt egy hatalmas bögréből itta, amelynek az oldalára az volt írva, hogy: ‘Ne légy mohó'”.

Agatha Christie a tejszín szeretetét „átruházta” Miss Marple-re és Poirot-ra is.

A devonshire-i tejszínt nagy mennyiségben szolgálták fel nálunk, mert sokkal jobb, mint a tőkehalmájolaj!” 

írja valahol.

A blogger végül közreadja Agatha Christie kedvenc süteményének a recepjét is, amely alapján talán a kedves olvasók is el tudják készíteni.

Az angol puffancs teasütemény („scones”) hozzávalói:

225 g sima liszt 4 teáskanál sütőpor 1/2 teáskanál finom tengeri só 55 g enyhén lágyított vaj 150 ml félzsíros tej 25 g porcukor 1 teáskanál vanília kivonat egy marék mazsola 1 tojás a kenéshez

A tálaláshoz ezt kell előkészíteni:

tejszín vagy vaj eperlekvár mentalevelek eper, áfonya

Elkészítése

Először melegítsük elő a gázsütőt 180 °C-ra, vagy a hagyományos elektromos sütőt 200 °C-ra.

Mérjük a sima lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és a sót, majd keverjük össze. Adjuk hozzá a kockákra vágott, enyhén megpuhított vajat, és kezdjük el az ujjainkkal összedolgozni, amíg a vaj teljesen bele nem keveredik a lisztbe, mintha habcsókot készítenénk. Mérjük ki a tejet, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el, majd öntsük a tálba. Adjunk hozzá egy marék mazsolát. Egy főzőkanállal lazán keverjünk össze mindent a tálban, majd tegyük át egy lisztezett munkafelületre. Dolgozzuk cipóvá, és enyhén nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagságúra. Vágjunk ki köröket egy rovátkolt pogácsaszaggatóval, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. A tojásokat felverjük, szükség esetén egy evőkanál tejet és egy teáskanál cukrot adunk hozzá, és a kalácsokat megkenjük lúdtollal. Süssük 10-12 percig, amíg aranyszínű nem lesz. Óvatosan tegyük át egy rácsra, és hagyjuk kissé kihűlni. Késsel vágjuk fel, és díszítsük krémmel (vagy vajkrémmel) és eperlekvárral.

Tálaljuk angol teával és esetleg egy Agatha Christie-könyvvel. Jó étvágyat!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »