Afrikai bevándorlókra nyitottak tüzet Olaszországban

Egy autóból nyitott tüzet az utcán a járókelőkre egy férfi szombaton a közép-olaszországi Macerata városba. Kizárólag afrikai bevándorlókra célzott, hatan sebesültek meg – közölte a rendőrség. Az elkövetőt őrizetbe vették a hatóságok.

A lövöldözés elkövetőjének őrizetbe vétele után Paolo Gentiloni kormányfő és Marco Minniti belügyminiszter megbeszélést tartott. Paolo Gentiloni miniszterelnök a találkozó utáni sajtótájékoztatón felelősségteljes magatartásra szólította fel az olasz politikai erőket. Semmilyen bűncselekményt nem lehet ideológiával igazolni – mondta az olasz miniszterelnök.

Hozzátette: „Az olasz állam különösen keményen fog fellépni azok ellen, akik erőszakot terjesztenek. Állítsuk meg ennek veszélyét! A gyűlölet és erőszak nem oszthat meg bennünket.”

A férfi Macerata utcáin vezetve gépkocsijából adott le lövéseket, szándékosan színes bőrű embereket vett célba. Hat közép-afrikai bevándorló sebesült meg, öt férfi és egy nő, 21 és 33 év közöttiek: négyüket már kiengedték a kórházból, kettőjük állapota súlyosabb, mivel a lövések végtagjaikat érték. A lövöldözés nyomán Macerata polgármestere kijárási tilalmat rendelt el, amelyet már feloldottak.

A férfi végül kiszállt a kocsiból, és megadta magát: ekkor olasz nemzeti színű zászlót terített a vállára, és magasba lendítette a karját az olasz fasizmus idejéből ismert köszöntéssel. A hatóságok közlése szerint a 28 éves elkövető büntetlen előéletű, 2017-ben a Lega Nord (Északi Liga) párt önkormányzati jelöltje volt, de nem választották meg.

Il momento del fermo.. pic.twitter.com/DKeKaVS0U9

Hírdetés

— Andrea Palma (@palmaget) 2018. február 3.

A lövöldözés kapcsolatban állhat azzal, hogy Maceratában néhány nappal ezelőtt két bőröndben egy 18 éves olasz lány feldarabolt holttestére bukkantak. A gyilkosság elkövetőjeként egy nigériai származású bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok. Az áldozat és a gyilkossággal vádolt nigériai férfi is drogfüggő volt. A meggyilkolt lány még működő Facebook-profilján számos idegengyűlölő, migránsellenes komment jelent meg. A szombati lövöldözés szemtanúi a támadó autóját azon a környéken is látták, ahol az olasz lány holttestét megtalálták.

A Maceratában élő nigériai közösség szombat délutánra szolidaritási megmozdulást tervezett a meggyilkolt lány emlékére, ezt a lövöldözés miatt elhalasztották.

A történtek heves politikai vitához vezetett, miután Matteo Salvini az Északi Liga vezetője kijelentette, hogy a „féktelen migránsinvázió teremtett társadalmi feszültséget” Olaszországban. Később Salvini hangsúlyozta, hogy elítéli a lövöldözést.

A szélsőjobboldali Forza Nuova (FN), azaz Új Erő védelmébe vette az elkövetőt hangoztatva, hogy az olasz állam kizárólag a migránsokat védi. Roberto Saviano olasz író azzal vádolta meg Matteo Salvinit, hogy migránsellenes jelszavaival “felbujtója” volt a lövöldözésnek. Matteo Renzi a balközép Demokrata Párt (PD) volt miniszterelnöke nyugalomra és felelősségre szólította fel politikustársait.

MNO


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »