Afrikához hasonlította Magyarországot, most helyettes államtitkár lehet

Afrikához hasonlította Magyarországot, most helyettes államtitkár lehet

Donald Trump amerikai elnök adminisztrációja a hatalomátvétel óta igyekszik betölteni a fontos külügyminisztériumi pozíciókat. A „küldetés” nehézségét jól jelzi, hogy az Afrikáért felelős helyettes államtitkári posztra egy már visszavonult exdiplomatát jelölnek majd – értesült négy különböző forrásból is a Foreign Policy (FP) szaklap. A kiszemelt nem más, mint egy 68 éves, magyarországi születésű 56-os menekült, Ifj. Nagy P. Tibor. Kinevezését indokolná közel négy évtizedes külügyi karrierje, amelynek során az Egyesült Államok nagyköveteként szolgált Guineában és Etiópiában is, de teljesített külszolgálatot Zambiában, a Seychelle-szigeteken, Togóban és Nigériában is. Azaz jól ismeri az afrikai viszonyokat. Más kérdés, hogy a Fehér Ház azt közölte az FP-vel, hogy egyelőre nincs bejelenteni valójuk, Nagy pedig nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.

De mit érdemes tudni magyar szempontból a leendő helyettes államtitkárról? Ifj. Nagy P. Tibor több interjúban is mesélt már arról, hogyan hagyta el szülőhazáját: apja a hadseregben szolgált alezredesként Király Béla oldalán az 1956-os forradalom alatt. A forradalom után féltek a szovjet megtorlástól, ezért mostohaanyjával együtt hárman elhagyták az országot. – 1957-ben a bécsi amerikai nagykövetség elfogadta a menedékkérelmünket. Azt sem tudtam, mi az az Amerika, mi az a nagykövetség. Csak azt érzékeltem, hogy nagyon kedvesek voltak velünk, ezért

megfogadtam, ha eljutok az Egyesült Államokba, mindent megteszek majd, hogy diplomatává váljak

– jelentette ki a későbbi nagykövet a Texasi Műszaki Egyetem honlapjának adott tavaly decemberi interjúban. Ebben az intézményben végzett 1972-ben (majd a George Washington Egyetemen szerzett mesterdiplomát), egy évtizeddel ezelőtti visszavonulását követően pedig ide tért vissza, ő lett az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős kancellárhelyettese – erről a posztról köszönt le az interjú idején.

Hírdetés

Egy, az amerikai kongresszusi könyvtár honlapján elérhető, 2010 szeptemberében készült életútinterjúban Magyarországról is kérdezték. Akkor elmesélte, évente hazajár édesanyjához és két féltestvéréhez. Mint mesélte, a rendszerváltást követően annyira optimista volt, hogy ingatlant is vett és Magyarországon, ahová vissza akart vonulni.

– Ám a korrupció és nepotizmus útjára léptek, így ma már nem vagyok olyan optimista. Attól félek, olyan időszakon mennek keresztül, amilyenen sok afrikai ország.

Remélem, minél hamarabb kikeverednek belőle – jelentette ki Nagy. Mondott még cifrát: szerinte Magyarországon rendkívül rasszista és gyűlölettel teli a cigányokkal szembeni kisebbségpolitika. – Szóval nem vagyok olyan lelkes Magyarországgal kapcsolatban, mint korábban – zárta szavait 2010-ben Nagy, aki 2012-ben az Origónak arról is beszélt, nincsen kapcsolata magyar politikai szereplőkkel.

http://mno.hu/

Ugyanitt azt is elárulta, egész életében republikánus volt, igaz, 2008-ban Barack Obama elnökválasztási kampányát is segítette tanácsaival. Ezt azzal indokolta, hogy a későbbi elnök külpolitikai stábból sok embert ismert, a személyes kapcsolatok miatt „váltott oldalt” – igaz, 2012-ben ismét Mitt Romney-t segítette. Előélete szempontjából végül is furcsa, hogy Trumpék őt kérhetik fel, de jól jelzi, hogy milyen emberszűkében lehet az adminisztráció, ha jó szaktudású diplomatákról van szó.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »