Afrikához akar csatlakozni Marokkó

Afrikához akar csatlakozni Marokkó

VI. Mohammed marokkói király  hivatalosan is értesítette az Afrikai Uniót, hogy országa ismét teljes jogú tagja szeretne lenni a szervezetnek.

Nemzetközi meglepődés fogadta a marokkói szándékot, mivel az észak-afrikai monarchia egyoldalúan döntötte el, hogy kilép az afrikai szervezetből.

Marokkó még 1984-ben lépett ki, miután az Afrikai Unió nem volt hajlandó elfogadni Nyugat-Szaharát Marokkó részeként. Nyugat-Szahara spanyol gyarmat volt, majd Marokkó és Mauritána fennhatósága alá került. Az utóbbi állam később lemondott erről. Marokkó viszont saját tartományaként kezeli a területet. A hivatalos marokkói álláspont szerint Nyugat Szahara mindig is az ország része volt.

Hírdetés

A nyugat-szaharai kérdés viszont a mai napig napirendi pontnak számít Afrikában és az ENSZ-ben. A két nemzetközi szervezet továbbra is azt szeretné, hogy népszavazás útján rendeződjön Nyugat-Szahara sorsa. A referendum lebonyolítására hosszú évtizedek óta várnak.

A konfliktus és az Afrikai Unióból való kilépése miatt Marokkó az elmúlt harminc évben elszigetelte magát a kontinens ügyeiről. Ezen szeretne javítani a rabati vezetés, hogy megerősítse a diplomáciai kapcsolatait az afrikai szervezettel és a tagokkal.  Ráadásul ez az egyetlen afrikai ország, amely nem tagja az Afrikai Uniónak.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »