Afrikából fenyegetőznek amiatt, hogy az Ukrajnából menekülő négerekkel „rasszista módon” bánnak

Afrikából fenyegetőznek amiatt, hogy az Ukrajnából menekülő négerekkel „rasszista módon” bánnak

Állítások szerint az ukrajnai orosz invázió elől menekülő afrikai néger „rasszizmustól szenvednek”: a harcok elől eliszkolni kívánó feketéket blokkolják a tömegközlekedésben, illetve „fegyverrel fenyegetik” őket.

Korrine Sky, brit-zimbabwei állampolgár, aki szeptember óta tanul Ukrajnában orvostudományt, azt mondta, a helyzet tovább romlott, és olyanná vált, mint egy apokalipszisfilm: fegyveres virrasztók járkálnak az utcákon, írja az M1 Híradó honlapja.

Korrine azt mondta, hogy a „bőrszíne miatt fegyverrel fenyegették meg a helyi fegyveresek”, miközben megpróbált megszökni az országból. A néger nő a Twitter-oldalán arra panaszkodott, hogy a román határon nem engedték egyből át és még mindig arra vár, hogy átmehessen, illetve arról számolt be, hogy néhány helyi ukrán „megfenyegette”.

Eközben Osarumen, egy nigériai állampolgár azt mondta, őt és a családját arra kérték, hogy adják át a helyüket egy Ukrajnából induló buszon: a sofőr és a katonatisztek a bőrszínükre utaltak indoklásként.

Az Afrikai Unió jelenlegi elnöke, Macky Sall, valamint az Afrikai Unió Bizottságának vezetője, Moussa Faki Mahamat hétfőn azt mondták, „különösen nyugtalanítják” őket azok a hírek, amelyek szerint a határ ukrán oldalán tartózkodó afrikai állampolgároktól megtagadják a határátlépés jogát.

Hírdetés

A jelentésekre reagálva, az Afrikai Unió vezetői – mintha ez lenne most a legkomolyabb probléma – közleményükben azt nyilatkozták:

„Az, hogy az afrikaiakat elfogadhatatlan bánásmódban részesítik, rasszista cselekmények és nemzetközi jogot sértenek”.

Nigéria hétfőn felszólította az ukrajnai és más országok határ menti tisztviselőit, hogy „bánjanak egyenlően az állampolgáraival”.

„Sajnálatos hírek érkeztek arról, hogy az ukrán rendőrség és a biztonsági személyzet megtagadta, hogy nigériaiak szálljanak fel az ukrán–lengyel határ felé tartó buszokra és vonatokra” – mondta Garba Shehu elnöki tanácsadó a közleményében.

Dél-afrikaiak egy csoportja is az ukrán–lengyel határon rekedt – közölte Clayson Monyela, az ország külügyminisztériumának szóvivője a Twitteren.

Monyela szerint Dél-Afrika varsói nagykövete a helyszínen tartózkodott, és megpróbálta átjuttatni őket, de megtagadták a nigériai állampolgárok belépését Ukrajnából Lengyelországba – írja a Daily Mail.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »