Afgánok és perzsák harcolnak a szíriai kormány oldalán

Afgánok és perzsák harcolnak a szíriai kormány oldalán

 Az iráni médiában a „szent sír védelmezőinek” nevezik az iráni és afgán félkatonai szervezetek harcosait, akik a szíriai hadsereg és a libanoni Hezbollah oldalán fegyvert fogtak Szíriában.

 Azzal igazolják részvételüket, hogy a síiták szent helyeit fenyegető támadásokkal szállnak szembe, elsősorban Damaszkusz közelében –adta hírül az Euronews.

A beavatkozásnak azonban ára is van: a múlt héten Ahmadinezsád volt elnök egyik korábbi testőre, Abdullah Bageri esett el Aleppónál, két hete az iráni hadsereg elit gárdájának egyik parancsnokát, Husszein Hammedanit ölték meg ugyanott. Ő volt a legmagasabb rangú iráni katona, aki egy hadművelet során, külföldön vesztette életét.

// <![CDATA[(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));// ]]>

#شهیدمجاهد رضا خاوری از فرماندهان تیپ فاطمیون در سوریه به شهادت رسید.#شهادتت_مبارک

Szerző: ‎برای دفاع از حرم حضرت زینب میخوایم بریم سوریه II‎, 2015. október 25.

Egyes becslések szerint az akár kétezer fős iráni elitalakulat részt vesz a Szíriában működő terrorszervezetek elleni hadműveletben, összefogva az orosz légierővel és a Szíriai Arab Hadsereggel.

Szíria és Irán között szoros katonai szövetség van, ezért Teherán a háború első éveiben kiképzőtiszteket és tanácsadókat küldött Damaszkusznak, ezzel támogatva a szíriai kormányerőket a terrorizmus elleni harcban.

A szélsőséges vahabita és szalafita nézeteket való szervezetek a vallási kisebbségek, köztük a síiták szent helyeit kezdték elpusztítani, ennek hatására iraki, iráni és afgán önkéntesek jelentkeztek a síita helyek megvédésére.

Hírdetés

Az iszlám egy prófétájának lányáról elnevezett Fatemiunsz alakulat Iránban élő afgán bevándorlókat toborzott és képzett ki mielőtt elindította volna őket a szíriai bevetésre.

یادواره شهدای تیپ فاطمیون مدافعان حرم حضرت زینب(س) – ۱ http://t.co/YR6ABx7NLV عکاس: نیما نجف‌زاده pic.twitter.com/PT9u9UCB4M

— خبرگزاری تسنیم-فارسی (@Tasnimnews_Fa) May 5, 2015

A szíriai kormány oldalán harcoló milíciák számos síita szent hely védelmében vesznek részt. Az Abu Fadel Al-Abbasz iraki milícia főként a Damaszkusz közeli Ali Imám lányának Zeinab mauzóleumát védik.

Aleppoi csatákban is részt vesznek:

شهید مصطفی صدر(سید ابراهیم) فرمانده گردان عمار لشگر فاطمیون در شب عاشورای حسینی در حلب سوریه به درجه رفیع شهادت نائل آمد.

Szerző: ‎شهدای فاطمیون ،جوانان شیعه افغانستان مدافع حرم‎, 2015. október 25.

Az iráni elit alakulatok számos hadműveletben vettek és vesznek részt. Az Aleppo tartományban tevékenykedő terrorszervezetben és a tartományi székhely Aleppo városáért vívott csatákban az iráni alakulatok az első sorokban harcolnak.

Orientalista.hu – Zenobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »