Afganisztánnak már nemcsak védelmi minisztere, hanem biztonsági és hírszerzési főnöke sincs

Lemondott tisztségéről csütörtökön Afganisztán hírszerzésének főnöke, a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság elnöke. Rahmatullah Nabil azzal indokolta döntését, hogy politikai nézeteltérései voltak az ország elnökével, Asraf Gánival.

Az utóbbi hónapokban többször is súlyos kudarcot vallottak az afgán biztonsági erők. Szeptemberben a tálib lázadók napokra elfoglalták az észak-afganisztáni Kunduz városát, e héten pedig megtámadták az ország déli részén lévő kandahári repülőteret, és megöltek mintegy félszáz civilt, rendőrt és biztonsági őrt.

Gáni a kunduzi események után menesztette a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság több emberét, köztük a hírszerzés Kunduz tartományi vezetőjét.

Hírdetés

Nabil lemondó levelében úgy fogalmazott, hogy az utóbbi hónapokban "egyes politikai ügyekben hiányzott az egyetértés" közte és az államfő között, aki ráadásul elfogadhatatlan feltételekhez kötötte a biztonsági főnök munkavégzését. Mint írta, Gáni állandó szóbeli megrovásai olyan nyomással nehezedtek rá, hogy lemondásra kényszerítették.

Az elnök egyelőre nem reagált biztonsági főnöke lemondására.

Afganisztánnak – amellett, hogy egy ideje nincs állandó védelmi minisztere – jelenleg biztonsági főnöke sincs.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »