Afganisztánban megtámadtak egy szállodát tálib lázadók, többen meghaltak

Afganisztánban megtámadtak egy szállodát tálib lázadók, többen meghaltak

Legalább 11 ember meghalt, sokan megsebesültek, amikor tálib felkelők megtámadtak egy szállodát szombaton az északnyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány Kala-Nau székhelyén – jelentette az EFE spanyol hírügynökség.

A támadás helyi idő szerint nem sokkal délután háromnegyed egy előtt kezdődött, amikor a radikális iszlamisták több tagja behatolt az épületbe, és ott válogatás nélkül lőni kezdett az emberekre. Az EFE szerint az incidens mintegy öt óráig tartott.

Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő Twitter-bejegyzésében tudatta, hogy a támadás véget ért, három támadó meghalt, további kettőt pedig őrizetbe vettek. „Sajnálatos módon nyolc rendőr is életét vesztette” – mondta a spanyol hírügynökségnek nem sokkal azelőtt, hogy beszámolt a tálib rajtaütés fejleményeiről.

A támadásban sokan megsebesültek, az EFE egyik korábbi beszámolója szerint legalább 18-an.

Hírdetés

A támadás végrehajtójaként a kabuli kormány ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek egyik szóvivőjük, Kári Juszuf Ahmadi üzenete által a Telegram nevű közösségi hálózaton.

A spanyol hírügynökség megjegyzi, hogy az elmúlt hónapokban heves harcok folytak Bádgeszben a tálibok és az afgán biztonsági erők között a stratégiai jelentőségű – a Türkmenisztánnal közös határnál található, a nyugati és északnyugati tartományok között átjáróként szolgáló – tartomány számos kerülete feletti ellenőrzésért.

Az Afganisztán Újjáépítéséért Felelős Különleges Főfelügyelőség (SIGAR) amerikai felügyeleti hatóság szerint a kabuli kormány Afganisztán területének körülbelül 55 százalékát ellenőrzi, miközben a tálibok csaknem 11 százalékát, a maradék területért pedig még folyik a küzdelem.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Washingtonnal a háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők katonai sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »