Afgán baltás az Iszlám Állam híveinek: saját országaitokban öljétek a "hitetleneket"

Afgán baltás az Iszlám Állam híveinek: saját országaitokban öljétek a "hitetleneket"

A bajor hatóságok egyelőre tagadják, hogy kapcsolatot találtak volna az Iszlám Állam és a Würzburg mellett egy vonaton elkövetett baltás-késes támadás elkövetője között, de a terrorszervezet propagandaoldala egy videófelvételt tett közzé, amelyen állítólag a 17 éves afgán Muhammad Rijad látható. 

A fiatal férfi „a Kalifátus katonájaként” beszél magáról, miközben a kezében késsel hadonászik és annak használatával fenyegetőzik. Továbbá „bájosan” arra szólítja fel az Iszlám Állam híveit, hogy saját országukban öljenek meg „hitetleneket”.

Hírdetés

A szélsőséges weblapokat figyelő SITE központ által talált felvétel néhány órával azután került nyilvánosságra, hogy az Iszlám Állam magára vállalta az öt sebesülttel járó támadást. Ennek ellenére a bajor belügyminiszter korábban azt mondta: a nyomozás első megállapításai alapján semmi nem utal arra, hogy az afgán „menekült” kapcsolatban állt volna iszlamista hálózatokkal.

Joachim Herrmann szerint az afgán baltást a környezetében „nyugodt és kiegyensúlyozott” emberként ismerték, ugyanakkor vallásos muszlim volt, de állítólag nem fanatikus. A vallomásoknak ellentmond, hogy a fiú szobájában megtalálták az Iszlám Állam kézzel festett zászlaját. A fiú ráadásul a vonaton lévő szemtanúk szerint Allah akbar! felkiáltással rontott rá az utasokra.

Az afgán fiút végül a Majna folyó partján találták meg, de mivel a rendőrökre is rátámadt, ezért lelőtték. Több mint egy éve érkezett Németországba, a bajor-osztrák határon fekvő Passauban regisztrálták menedékkérőként.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »