Adventi lelkinap Londonban a magyar közösségben

Adventi lelkinap Londonban a magyar közösségben

Irgalmasság a betlehemi jászol közelében mottóval adventi lelkinappal készült az angliai Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Főlelkészséghez kötődő magyar ajkú közösség a londoni Szent István Házban karácsony ünnepére. A december 17-én megtartott alkalom meghívott előadója Martos Levente Balázs, a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora volt.

December 17-én délelőtt és délután is egy-egy vezetett elmélkedés segítette az ünnepre való hangolódásban a Londonban és környékén élő magyar ajkú közösséget.

Martos Levente Balázs első elmélkedésében arra hívta a részvevőket, hogy az ünnepre várakozva értékeljék újra az Istennel való kapcsolatukat. Ádám és Éva történetétől Jézus születéséig kalauzolta az előadó a közösséget a Biblia szavai nyomán, hogy Isten üdvözítő szeretete és a megváltás műve egyre inkább feltáruljon a hallgatóság előtt. „Isten az alkonyi szellőben érkezik hozzánk, és megkérdezi tőlünk: »Hol vagy?« Nem kérdőre akar vonni, hanem megmutatni gondoskodó szeretetét, és megtartani bennünket a bűn nélküli úton” – fogalmazott Martos Levente Balázs.

A második elmélkedés bevezető kérdése arra irányult, vajon kinek-kinek az életében pontosan minek érkezett el az ideje? A rektor rámutatott, hogy Isten együtt halad velünk földi életünk útján, s számos kérdésünkre az imádság révén kaphatjuk meg a választ.

Hírdetés

Az elmélkedéseket bűnbánati liturgia követte, majd szentgyónásra is lehetőség nyílt. A nap szentmisével zárult.

A közösség tagjai és meghívott vendégük december 18-án, advent negyedik vasárnapján ünnepi szentmise keretében Csicsó János angliai magyar főlelkésszel meggyújtották a Szent István Ház kápolnájában az adventi koszorú negyedik gyertyáját.

Ezt követően a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektora megosztotta a közösség tagjaival, hogy milyen élmény volt számára Ferenc pápa mellet tolmácsként szolgálni, amikor az 52. Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus záró szentmiséjét bemutató Szentatyát Magyarországi látogatása során kísérte.

Forrás és fotó: Magyarok Nagyasszonya Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészség

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »