Adventi koncert Rozsnyón

Adventi koncert Rozsnyón

December 14-én a rozsnyói Szlovákiai Augsburgi Evangélikus Hitvallás templomában került megrendezésre az Adventi Koncert 2023 nevet viselő rendezvény. Az elmúlt 20 évben az általános és középiskolai kórusok hangversenye egy várva várt és népszerű adventi rendezvény a rozsnyóiak és környék lakosai számára egyaránt. Az adventi hangulatot fokozzák a rozsnyói helyi iskolák és óvodák diákjai, valamint az elmúlt években a rozsnyói partnervárosok vendégei is.

Az adventi koncert hagyományának folytatásaként a rozsnyói klasszicista evangélikus templom kecses boltívei alatt ismét felcsendültek európai és világzenei zeneszerzők műveinek hangjai gyermek- és diákkórusok előadásában.

A 2023-as adventi koncert műsorán többek között a következő zeneszerzők művei szerepeltek: Massenet-Werther, Handel-Rinaldo, G.R. Woodward, F. Schubert, Caccini, Kodály, melyeket a Šafárik Gimnázium kórusa adott elő, együttműködve a Kijev utcai óvoda és a Református Egyházi Alapiskola gyermekeivel, valamint a rozsnyói partnervárosok a visegrádi négyek kórusaival – Český Těšínből, Cieszynből és Budapestről.

A koncerten a kóruséneklés mellett hangszeres zene is megszólalt. A miskolci Zsekov Éva Mónika hegedű- és Csobády Mária zongorajátékát hallhatták az érdeklődők. A Rozsnyói Művészeti Alapiskolából Varga Milan zongorajátékkal, Marietta Roxerová és Laura Palme szólóénekkel, valamint Šimon Majerník, a kassai konzervatórium hallgatója szintén szólóénekkel léptek fel.

Hírdetés

A 2023-as koncert, mint mindig, meghatározó esemény az idei év legszebb ünnepére, a karácsonyra várva.

A karmester és főszervező mellé csatlakozott Monika Kerekeš, a Rozsnyói Művészeti Alapiskola igazgatója és Csobády Mária, az iskola tanára.

A koncert Michal Domik, Rozsnyó város polgármesterének védnöksége alatt valósult meg. A rendezvény támogatói Rozsnyó város, a P. J. Šafárik Gimnázium, a Rozsnyói Művészeti Alapiskola, az Úttörő utcai alapiskola, valamint a helyi cégek és vállalkozók voltak.

(Máté Gyöngyi/Felvidék.ma)

A szerző felvételei a rendezvényen készültek.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »