Adriai csapásmérés – hadgyakorlat magyar részvétellel

Adriai csapásmérés – hadgyakorlat magyar részvétellel

Húsz nemzet hadereje – közel ezer katonával, valamint tizenkilenc különböző típusú merev- és forgószárnyas repülőeszközzel – kezdte meg Szlovéniában az Adriatic Strike-21 nemzetközi gyakorlatot az elmúlt napokban.

20210523-adriatoc-strike (2)

A gyakorlaton a Magyar Honvédségtől az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár előretolt repülésirányítói (JTAC-Joint Terminal Attack Controller), valamint az MH Ludovika Zászlóalj harmad- és negyedéves honvéd tisztjelöltjei – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatói kíséretében – vesznek részt.

20210523-adriatoc-strike (4)

Hírdetés

A kiképzési események középpontjában az előretolt repülésirányítók, valamint a pilóták állnak, akik a közvetlen légi támogatás eljárásait gyakorolhatják be öt berendezett helyszínen. A változatos terep, valamint a különböző harcászati helyzetbeállítások nagy kihívások elé állítják az irányítókat és a gépszemélyzeteket. A vezetési pontról végrehajtott irányítási feladattól a hegyvidéki terepen történő helikopteres kirakásig sok minden megtalálható a kiképzési palettán. Két helyszínen az amerikai légierő által delegált HH-60 Black Hawk-ok biztosítanak lehetőséget harci-kutatás mentés (CSAR – Combat Search and Rescue) feladatok gyakorlására. Idén első alkalommal vesznek részt lövész szakirányos honvéd tisztjelöltek a gyakorlaton.

20210523-adriatoc-strike (1)

A hallgatói szakasz tagjai Tolmin város mellett – az első világháború során kiépített harcárok rendszereket is használva – hajtják végre feladataikat, amely során a negyedéves hallgatók szárazföldi parancsnoki pozíciókban vesznek részt. Mivel ez a kiképzési rendezvény egyúttal zárógyakorlat is volt számukra, munkájukat az egyetem szakoktatói értékelik.

Herczeg Gábor őrnagy


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »