Adolf, Joszif, Viktor

Adolf, Joszif, Viktor

A Zeitbe cikket író Dobrev, Gyöngyösi, Ujhelyi István és több más EP-képviselő szerint „Orbán Viktor személyében újra egy erőszakos és ravasz önkényúrral van dolgunk”.

Európa nem engedhet meg magának olyan hibákat, melyek könnyen az Európai Unió széteséséhez vezethetnek – áll a Zeitben közölt, magyar ellenzéki EP-képviselők által írt publicisztikában. 

Dobrev Klára, Gyöngyösi Márton, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor és Ujhelyi István szerint „az öreg kontinens többször is követett el olyan hibákat, melyek súlyos következményei miatt évtizedekig meg kellett fizetnie”. Példaként hozták fel a Népszövetség bukását és a jaltai konferenciát, ahol „demokratikus országok demokratikusan gondolkodó vezetőinek olyan erőszakos és ravasz diktátorokkal kellett tárgyalniuk, mint Hitler és Sztálin”.

Szerintük „Orbán Viktor személyében újra egy erőszakos és ravasz önkényúrral van dolgunk, aki úgy él vissza a politikai hatalmával és az uniós forrásokkal, hogy azzal saját családját és klientúráját gazdagítsa, miközben leépíti a demokráciát, és lábbal tapossa az európai értékeket”.

Hírdetés

Úgy folytatják: „Orbán az elmúlt tíz évben bebizonyította, hogy csak a hatalmi szóból ért, és olyan politikus, akire nem hatnak az észérvek”. Hozzáteszik, Orbán nem egyenlő Magyarország polgáraival és érdekeivel, és nem szabad „bedőlni Orbán parlamenti többségének”, hiszen „a személyre szabott választási szabályoknak köszönhetően a választásra jogosultak negyedének szavazataival éri el a kétharmados parlamenti többséget”.

Szerintük a magyarok elsöprő többsége az ország uniós tagságát támogatja, nem Orbán „EU-ellenes álláspontját”, erre igyekeztek rámutatni a vétó után is az ellenzéki pártok közös nyilatkozatával. „Magyarország polgárai azt várják az EU-tól, hogy mutasson világos irányt, és álljon ellen Orbán rombolásának.” A publicisztikát úgy zárják: „Ha Európa vezetői ismét elkövetik azt a hibát, hogy engednek egy zsarnok követeléseinek, elvesztik hitelüket az európai választópolgárok szemében”; és „nem lehet, hogy több száz millió uniós polgár érdekével ellentétben továbbra is Orbán bandáját finanszírozzák – ha mégis, akkor Európa ismét olyan hibát követ el, ami könnyen az Európai Unió végét jelentheti”.

Hitlerrel, Sztálinnal emlegetik együtt Orbánt ellenzéki EP-képviselők

(via Telex)


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »