ADL: “Már az OK kézjelet is kisajátították a neonácik”

ADL: “Már az OK kézjelet is kisajátították a neonácik”

A sokak által használt jelzést „kisajátították a neonácik”, már be is került a „gyűlölet jelei” közé a zsidók nyilvántartása szerint.

A CNN amerikai hírcsatorna weboldala számolt be róla, hogy a nemzetközi zsidó szervezet, az Anti-Defamation League (ADL) hivatalosan is felvette a gyűlöletbeszédben használt szlogeneket és szimbólumokat nyilvántartó adatbázisába a jellegzetes „oké” kézjelet – amikor a hüvelyk-, és mutatóujj egy kört formáz, az egyenesen kinyújtott középső, gyűrűs- és kisujj mellett.

A kézjelet sokan használják annak jelzésére, hogy minden rendben, azonban az ADL azért veri a tamtamot, mert a szélsőjobboldali (alt-rightnak is nevezett) csoportok elkezdték átértelmezni a jelzést. Ez egyébként egy internetes posztnak köszönhető, amely a 4chan fórumán jelent meg. Eszerint a kézjel valójában a fehér hatalom (white power) kifejezés kezdőbetűit formálja meg.

„A fehér felsőbbrendűséget hirdetők figyelmen kívül hagyják az eredeti poszt szatirikus hangvételét és komolyan kezdték el használni” – írta jelentésében az ADL.

Hírdetés

A civil szervezet szakértői az új-zélandi mecsetlövész Branton Tarrantot is említették, aki többek között bírósági tárgyalása során is használta a kézjelet.

„Úgy véljük, hogy a közönségnek és a hatóságoknak tudnia kell ezeknek a képeknek a jelentéséről, amelyek az első figyelmeztető jelei lehetnek annak, ha egy közösségben vagy egy iskolában megjelennek a gyűlölködők” – írta közleményében Jonathan Greenblatt, az ADL vezetője.

A zsidó szervezet több hasonló szimbólumot is felvett az adatbázisába, köztük a Moon Man nevű mémet, amely eredetileg egy nyolcvanas évekből származó reklámban tűnt fel, ma azonban az interneten a négerek szimbolizálására használják, jellemzően fajvédő szlogenekkel együtt.

„Különös figyelmet fordítunk azokra a szimbólumokra, amelyekben ott a potenciál, hogy fennmaradjanak, mint ahogy azokra is, amelyeknél esélyt látunk rá, hogy az internetről átkerüljenek a való világba is” – árulta el a CNN-nek Mark Pitcavage, az ADL „szélsőségeseket” kutató központjának vezető munkatársa.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »