„Adjatok nekünk igazságot” – Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban is (GALÉRIA)

„Adjatok nekünk igazságot” – Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban is (GALÉRIA)

„Adjatok nekünk igazságot” – Ján Kuciakra és Martina Kušnírovára emlékeztek Komáromban is (GALÉRIA) Vataščin Péter2024. 02. 21., sze – 19:38 Komárom |

A Klapka téren többek között Bandor Éva és Daniela Kapitáňová részvételével mintegy 150 ember emlékezett meg a hat éve meggyilkolt párról.

Közvetlenül Klapka György szobra elé helyezték el a szervezők Ján Kuciak és Martina Kušnírová arcképeit. Az emlékezők itt gyújthattak mécseseket a 2018. február 21-én meggyilkolt pár emlékére.

Az egyperces néma csendet követően az est házigadájaként Gyurász Ildikó először felolvasta a szülők nyilvános levelét. Ezt követően Mária Gubricová elszavalta Daniel Pastričák és Erik Grocha „Mýtus” c. versét. Őt követte Bandor Éva színésznő, aki Weöres Sándor „A teljesség felé” c. könyvéből olvasta fel a „A vezéremberről” és „Az országhoz” elnevezésű passzusait.

Hírdetés

A fellépők közül Daniela Kapitáňová író, szerkesztő emlékeztetett arra, hogy a gyilkosságért felelő személyek Komáromhoz is kötődnek. Szerinte ezért fontos, hogy a megemlékezésen megjelent komáromiak kifejezték, semmilyen közük nincs ezekhez az elkövetőkhöz.

„Ma, amikor megnéztem a Facebookon, hogy milyen hozzászólások érkeztek ehhez az össz-szlovákiai eseményhez, akkor egy hölgy valahol azt írta: »Hagyjatok már nekünk nyugtot ezzel a Kuciakkal«. Ekkor tudatosítottam, milyen rettentően fontos az, hogy ne hagyjunk nekik nyugtot. Mert az ilyen nénikék, akik aztán recepteket osztogatnak, azt gondolják, hogy az a nyugalom, amikor nekik van nyugtuk, s nem a társadalomnak. És tudjuk, milyen felhők gyűlnek Szlovákia fölött. Ne engedjük, hogy az ilyen nénik győzzenek. Kérem, ne azok győzzenek, akik azt mondják, hogy »hagyjatok nyugton minket«, hanem akik ezt: »adjatok nekünk igazságot«”

– zárta Kapitáňová.

Zárásként Gyurász Ildikó felolvasta Finta Márk újságíró Ján Kuciak és Martina Kušnírová haláláról írt szövegét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »