Áder János: kevesebb mint 30 évünk van már csak

Áder János: kevesebb mint 30 évünk van már csak

Sok a tennivaló és kevés az idő a klímaváltozás, a vízválság és más fenntarthatósági problémák ügyében – erről beszélt Áder János köztársasági elnök a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében csütörtökön.

Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre csak nő a szén-dioxid-szint a légkörben, „ma már a másfél fokos felmelegedési pálya csak álom”, sokkal inkább a háromfokos válhat valóra.

Ha így folytatjuk, egy évtized múlva a hőhullámos napok száma ötszörösére, az aszályos időszakoké két és félszeresére nő egy szeptemberi belga-német kutatói elemzés szerint. Ha nem cselekszünk, 2030-ban közel 60 százalékkal lesz magasabb a szén-dioxid-kibocsátás mint 1990-ben. „Tennivaló van bőven” – mondta az államfő.

A klímaváltozás problémája mellett más hasonló súlyú kérdések is felmerülnek, így például a vízválság, a biodiverzitás hanyatlása, az urbanizáció, a körforgásos gazdaság.

Hírdetés

Az államfő ugyanakkor kiemelte: Magyarországnak sok európai országhoz képest jobb a startpozíciója, 1990 óta 32 százalékkal csökkentette a kibocsátást, míg 12 uniós országban ennél kisebb mértékű volt a csökkenés, 5 országban pedig nőtt az emisszió.

Jó hír, hogy Magyarországon fél évtizede minden évben megduplázódott a naperőművi kapacitás,

Szeptember elején az Eucharisztikus Kongresszuson bemutatkoztak azok az elektromos meghajtású buszok, amelyekből az évtized végéig 1300 forgalomba ál, lecserélve a városi közlekedésben használt járműveket. És jó hír az is, hogy új lendületet vett az erdőtelepítés – mondta a köztársasági elnök.

„Kevesebb mint 30 évünk van arra, hogy átálljunk a körforgásos gazdaságra. Hogy Magyarország klímasemleges legyen. Hogy átalakítsuk energiarendszerünket. Hogy megteremtsük az okos városok építésének és a fenntartható közlekedésnek a feltételeit. Hogy megállítsuk a biodiverzitás hanyatlását. És hogy kialakítsuk mindennek az úgynevezett zöld finanszírozási feltételeit” – figyelmeztetett Áder János a Budapest Klímacsúcshoz intézett videóüzenetében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »