Áder boríthatja a jegybanki titkolózást?

Áder boríthatja a jegybanki titkolózást?

Az MNO értesülései szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni azt a törvényt, amellyel ellehetetlenítenék az MNB közpénzfelhasználásának ellenőrzését.

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. A törvénymódosítással az MNB alapítványainak vagyona elveszíti közvagyon jellegét, ezért arról nem kell a nyilvánosságnak számot adni.

Hírdetés

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik szerint a jegybanktörvény elfogadott módosítása kiállja az alkotmányosság próbáját. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint ugyanakkor nem állja ki az alkotmányosság próbáját, a javaslattal kapcsolatban megjegyezte: alkotmányossági aggályokat vet fel, szembemegy a bírósági és hatósági gyakorlattal. Péterfalvi hosszú levélben taglalta aggályait Gulyás Gergelynek. Az MNO értesülései szerint Áder János köztársasági elnök nem fogja aláírni a jegybanktörvény módosítását.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »