Addio, Cavaliere

Addio, Cavaliere

Vagyis magyarul: Isten veled, Lovag! Ezt a minősítést kapta Silvio Berlusconi a politikában, a sajtóban elegáns, méltóságteljes és felelős megnyilatkozásai miatt. 

Vagyis magyarul: Isten veled, Lovag! Ezt a minősítést kapta Silvio Berlusconi a politikában, a sajtóban elegáns, méltóságteljes és felelős megnyilatkozásai miatt. 

A 86 évesen, pár napja elhunyt Silvio Berlusconi új irányokat adott az európai politika, a konzervatív jobboldal számára. 

1936. szeptember 29-én született Milánóban, édesapja banktisztviselőként dolgozott. Tehetséges fiatalemberként jogi tanulmányokat végzett, sokszínű és bohém egyéniségként elindult könnyűzenei fesztiválokon. 

Az 1980-as évtized folyamán megalapította a Fininvest nevű médiavállalkozását, majd megvásárolt három televíziós csatornát. Bekapcsolódott az élvonalbeli labdarúgás finanszírozásába, az AC Milán tulajdonosa lett, a csapat közreműködésével számos jelentős sikert ér el. 

Az 1946 júniusában megszületett Olasz Köztársaság jobb- vagy balközép kormányai egyes szereplői, különösen az 1970-es és 80-as évtized folyamán nem jelentéktelen számú korrupciós ügyet, botrányt, maffiakapcsolatot produkáltak. Megjelent az igény, a törekvés egy stabil, tisztább, határozottan konzervatívabb politika érvényre juttatására. Az olasz politikát különösen labilissá tették az állandó kormányválságok. 


Szövetségesivel 1994-ben 

Silvio Berlusconi a 90-es évtized elején rendkívüli gyorsasággal és határozottsággal lépett át a média és a sport világából a politika világába. Tálán pár hónap alatt megszervezett új pártjával (Forza Italia – Hajrá Olaszország) megnyerte az 1994-es választást és 1995-ig betöltötte a kormányfői tisztséget. Koalíciós partnerei a Giancarlo Fini vezette Alleanza Nazionale-Nemzeti Szövetség és az Umberto Bossi fémjelezte regionális-szeparatista Lega Nord – Északi Liga nemigen fértek össze, ezért a pártszövetség felbomlott, Berlusconi lemondott. A következő években összekovácsolta a Popolo della Liberta – A Szabadság Népe elnevezésű jobboldali pártszövetséget, és visszatérhetett. 

Pár év múlva ismét miniszterelnök lett 2001-2006 között. A 2006-os választások alkalmából az akkori sajtó két nagy formátumú politikus Silvio Berlusconi, a Cavaliere – Lovag, és a ténylegesen baloldali Romano Prodi, a Professore szembenállásáról, politikai rivalizálásáról írt. 2006-ban Prodi győzött, azonban Berlusconi 2008-és 2011 között ismét visszatért a kormány élére. Így az 1946-ban megszületett Olasz Köztársaság történetében ő töltötte be a leghosszabb ideig a kormányfői tisztséget. 

Összegezve kormányfői munkásságát, a konzervatív elveknek megfelelően csökkentette a vállalkozások adóit, ezzel gazdasági növekedést indított el. Korlátokat állított a migráció, a bevándorlás elé (akkoriban elsősorban a Balkánról beáramlott jövendő reménységeinek bűncselekményei, életvitele okoztak problémákat), akadályokat gördített a drogliberálisok elé. Sikerült javítani a foglalkoztatás helyzetén, növelni a munkahelyek számát, emelni a nyugdíjak reálértékét. Nagy közmunkaprogramok is elindultak. 

Hazánkban – bár bizonyára mintát jelentett – kevesen beszélnek a határokon túl élő olaszok referendumok és a parlamenti választások alkalmával történő részvételi lehetőségéről. Az addig is létező törvényeket 2001-ben sikerült bővítenie a volt MSI-Olasz Szociális Mozgalom veteránjának számító Mirko Tremaglia miniszternek, aki a határokon túl élő olaszok ügyeiért felelős miniszteri tárcát töltötte be. Így az Itálián kívül élő jogosultak egy 2003-as referendumon, és a 2006-os parlamenti választásokon élhettek jogaikkal. 

Hírdetés

Bár alapvetően USA-orientált külpolitikát folytatott, igyekezett jó kapcsolatokat ápolni az EU, Oroszország, Törökország, Brazília vezetőivel, a hajdani történelmi ellentéteket meghaladva szintén jó kapcsolatokat épített ki Kadhafi líbiai elnökkel is. 

Katolikus elkötelezettsége, hazafisága mellett képes volt reális történelmi képet formálni a két világháború közötti történelemről, mikor kijelentette, hogy Mussolini számos jó dolgot is tett hazájáért. Csak zárójelben, Giancarlo Fini pártja e kérdésben konzekvensebb volt. Ismeretes, hagy a Nemzeti Szövetség ifjúsági tagozatában indult Giorgia Meloni politikai pályája is. 

Néhány szó azért eshet magánéletéről is. Először 1965-ben házasodott, Carla d’Oglioval, tőle két gyermeke született, majd Veronica Lario színésznővel kötötte össze életét, ő három gyermekkel ajándékozta meg. 


Veronica Lario színésznő, második felesége társaságában

Sokak számára talán joggal morálisan vitathatónak tűnt a sokkal fiatalabb, és a feltűnően szép nők iránti érdeklődése, és a velük kialakított kapcsolat, melyek révén az említett hölgyek viszonylag magas karriert futhattak be. 

Mara Carfagna, a bájos fotómodell esélyegyenlőségi miniszter lett. 


Szék a miniszter asszony alá


Sokak számára visszatetsző volt a fiatalkorú marokkói lánnyal, Rubyval történt bulizás

Utolsó párja Marta Fascina, a 2022-es választásokon a szicíliai Trapani képviselője lett. 

Halottról csak igazat, vagy semmit sem mondhatunk. Tény, hogy a Ruby-ügy, esetleges adózási visszaélések miatt perek is indultak vele szemben. 

Mindezek ellenére egy összetett, színes egyéniség távozott június 12-én. Vitatható megnyilvánulásai ellenére mint az európai konzervatív politika jelentős, értékteremtő személyiségét tisztelhetjük, aki stabilitást, szociális, és nem mellékesen katolikus morális érékeket is érvényre juttatott. 


Búcsúzás a milánói dóm előtt

Silvio Berlusconi politikai öröksége úgy tűnik jelenleg, folytatódhat. 

Károlyfalvi József – Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »