AdBlue-hiány: az állam már közbelépett, pánikra állítólag nincs ok

AdBlue-hiány: az állam már közbelépett, pánikra állítólag nincs ok

Tény, hogy a korszerű dízelautók működéséhez szükséges AdBlue-adalékból hiány van, s az állam már elrendelte a rendkívüli tartalékok felvásárlását, az átlagos autótulajdonosoknak egyelőre nincs mitől tartaniuk, és nincs értelme fölöslegesen túl sok adalékot felvásárolni. A személyszállítóknak és fuvarozóknak viszont már csak körülbelül két hétre elegendő AdBlue-tartalékuk van.

Ahogy arról hétfőn tájékoztattunk, a rendkívül drága földgáz miatt kénytelen volt korlátozni a gyártást a vágsellyei Duslo vegyi üzem, amely egyben Európa legnagyobb AdBlue gyártója. Új megrendeléseket már nem fogadnak. Mivel Európa második és harmadik legnagyobb üzeme is korlátozta vagy már le is állította az AdBlue gyártását, az adalékból hamarosan hiánycikk lehet.

Hírdetés

A lehetséges válsághelyzetre már a szlovák gazdasági minisztérium is reagált. Richard Sulík gazdasági miniszter utasítására az Állami Tartalékalap 500 ezer liter AdBlue-t fog felvásárolni. A minisztérium a Pravda napilap értesülései szerint a ugyanakkor megegyezett a gyártókkal és forgalmazókkal, hogy az adalékot kizárólag szlovákiai fuvarozóknak árulják. Egyelőre nem tudni, hogy az állam teljesen megtiltja-e az AdBlue árusítását.

A fővárosban ma véletlenszerűen meglátogattunk öt benzinkutat, s ebből három helyen már elfogyott az adalék. A benzinkutak alkalmazottai szerint érezhető, hogy megnőtt az adalék iránti kereset, s az emberek a megszokottnál többet vásárolnak belőle.
Tagadhatatlan tény, hogy az AdBlue már most hiánycikknek számít, a modern dízelautók tulajdonosainak így sem kellene pánikba esniük. Elsősorban azért, mert egy átlagos személyautóban az AdBlue tartály térfogata 13–19 liter körül mozog, ami nagyjából 15–20 ezer kilométer megtételére elegendő.
A forgalmazók ráadásul egy konkrét gyártó kiesése után megpróbálnak más beszállítókat találni, és pótolni a kiesést. Kérdés, milyen áron. Ha az AdBlue-ból ugyanis komoly hiánycikk lesz, mert az emberek elkezdik pánikszerűen felvásárolni a tartalékokat, akkor az adalék ára is megemelkedhet. Már most biztos, hogy a legnagyobb problémája az autóbusz-társaságoknak és teherfuvarozóknak lehet.

A hírünket frissítjük…


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »