Abszolút többséggel nyertek a konzervatívok Galíciában

Abszolút többséggel nyert a konzervatív Néppárt (PP) az észak-spanyolországi Galíciában, míg Baszkföldön a győztes Baszk Nacionalista Párt (PNV) nem szerzett önálló kormányzóképes többséget a helyi parlamentben a vasárnapi regionális választásokon.

Az élő televíziós választási műsorokban ismertetett hivatalos eredmények szerint Galíciában az autonóm közösséget eddigi is irányító PP 41 képviselőt küldhet az új helyi törvényhozásba, épp annyit mint amennyit a most lezárult parlamenti ciklusban.

A második helyen egy új szereplő, az En Marea (Dagályban) nevű baloldali formáció, a szociáldemokrata Podemos (Képesek vagyunk rá) galíciai megfelelője végzett 14 mandátummal.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) is 14 képviselővel lesz jelen a parlamentben, ami számukra komoly veszteség, mert nyolccal csökkent a mandátumszámuk az előző ciklushoz képest.

A galíciai autonóm közösség parlamentjébe a választók bejuttatták még a Galíciai Nacionalista Blokkot (BNG-NÓS), amelyet 6-an képviselnek majd az eddigi 7 helyett.

Baszkföldet továbbra is a PNV irányíthatja; a párt növelte korábbi támogatottságát, színeiben 29 képviselő került be az új parlamentbe, kettővel több, mint négy évvel ezelőtt.

Hírdetés

A második helyen, 17 mandátummal a baloldali, függetlenségpárti Eh Bildu lett ismét a helyi törvényhozás tagja, csökkenő támogatottságuk 4 képviselői hely elvesztésében mutatkozik meg.

A baszk választásokon először induló Podemos, megszerzett 11 mandátumával a harmadik párt lett a helyi parlamentben.

Spanyolország két legnagyobb pártját, a kormányzó Néppártot és a szocialista pártot egyaránt 9-9 képviselői helyhez juttatták a szavazók. A konzervatívok egy mandátumot vesztettek az előző választási eredményükhöz képest, míg a PSOE 7-tel kevesebb képviselőt delegálhat most, mint 2012-ben.

Baszkföldön ahhoz, hogy Ínigo Urkullu, jelenlegi elnök ismét kormányt alakíthasson, a PNV-nek kormányzati együttműködési megállapodást kell kötnie valamely párttal vagy pártokkal.

Az előző parlamenti ciklusban a szocialisták segítették kormányra őket. A két pártnak együtt most is megvan az ehhez szükséges 38 mandátuma, a baszk parlament abszolút többsége. Arról, hogy újra együttműködnének, egyelőre nyilvánosan nem esett szó.

A galíciai és baszkföldi regionális választási eredmények az országos belpolitikára is jelentős befolyással lehetnek a kialakuló új helyi erőviszonyok, esetleges alkuk miatt. A közvélemény is arra számít, hogy a pártok ezután képesek lesznek véget vetni a tavaly december óta tartó patthelyzetnek, amelyben korlátozott jogkörrel rendelkező, ügyvezető kormány irányítja az országot.

Spanyolországban tavaly decemberben országos parlamenti választásokat tartottak, amely után a pártok képtelenek voltak megállapodni a kormányalakításról, ezért júniusban újra választásokat rendeztek, de a helyzet az új parlament megalakulása után sem változott. Amennyiben október végéig nem lesz új kormány, a dél-európai ország újabb általános parlamenti választásokra készülhet karácsony előtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »