Abortuszbotrány: elbarikádozták a legfelsőbb bíróság épületét Washingtonban

Aggódnak a hatóságok a washingtoni legfelsőbb bíróságot és a bírákat érő fenyegetések miatt, miután egy kiszivárgott tervezet alapján felmerült: az alkotmánybíróságként működő testület eltörölné a művi terhességmegszakítást legalizáló 1973-as ítéletét. A Fox szerint a liberális, demokrata párti kormányzók és főügyészek abortuszpárti intézkedései és a botrányban tett megnyilatkozásai csak olajat öntenek a tűzre.

Masszív kerítést emeltek az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság washingtoni épülete köré helyi idő szerint szerdán késő este a testületet és a bírákat érő fenyegetések miatt – írja a Fox News. Mint arra a hírportál emlékeztet, a hatósági lépésre két nappal azután került sor, hogy a Politico baloldali amerikai napilap nyilvánosságra hozta a bíróság egyik konzervatív tagjának tulajdonított 98 oldalas véleményét, amelyben Samuel Alito bíró az abortuszhoz való általános jog eltörlése mellett érvel. Az alkotmánybíróságként működő taláros testület még az 1973-as Roe kontra Wade-perben hozta meg a jogi precedenst jelentő ítéletét.

A mérföldkőnek számító 1973-as döntés megsemmisítésének a hét elején kiszivárgott tervezete hatalmas botrányt keltett és heves vitákat váltott ki az Egyesült Államokban, ami nem igazán meglepő, a művi terhességmegszakítás ugyanis az egyik legérzékenyebb és legmegosztóbb téma az amerikai politikai életben.

A bíróság épületét körülvevő kerítés felállítását megelőzően, kedden tüntetést tartottak Washingtonban, Joe Biden elnök pedig arra kérte az amerikaiakat, hogy „védjék meg az abortuszhoz való alapvető emberi jogot” a novemberi félidős kongresszusi választásokon. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke és Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője „förtelemnek” minősítette a tervezetet. Kijelentette azt is, hogy azon fog dolgozni, hogy ezt a jogot külön szövetségi jogszabályban kodifikálja az amerikai kongresszus.

Mindezek után Alito bíró, a tervezet szerzője indoklás nélkül lemondta nyilvános szereplését egy bírói konferencián, ahol kollégái, John Roberts főbíró és Clarence Thomas bíró szintén beszédet kívántak tartani, a Reuters jelentése szerint azonban egyelőre az ő részvételük sem borítékolható. Roberts egyébként kedden megerősítette, a belső használatra szánt abortuszellenes dokumentum valódiságát.

Hírdetés

A demokrata kormányzók és főügyészek régóta munkálkodnak azon, hogy állami szinten megvédjék az abortuszt – mutat rá a Fox News. Mint írják, a demokrata többségű törvényhozással rendelkező államok némelyike már elfogadta az abortuszt kodifikáló törvényeket arra az esetre, ha a Roe kontra Wade-perben hozott döntést hatályon kívül helyeznék.

A Fox News felidézi, hogy Jared Polis, Colorado kormányzója és Andrew Cuomo, New York állam korábbi kormányzója már korábban aláírta az állami abortusztörvényt, amely gyakorlatilag megtagad minden jogi védelmet a meg nem születettektől, míg Connecticut törvényhozása nemrégiben elfogadott egy törvényt, amely élesen szembemegy más államok „életpárti” rendeleteivel.

A republikánus vezetésű államok ugyanakkor az abortusz korlátozására vonatkozó törvényeket fogadtak el: Texasban és Idahóban polgári per indítható azok ellen, akik a magzati szívhang észlelése után, a terhesség nagyjából hatodik hetétől abortuszt kérnek vagy abortuszhoz járulnak hozzá.

Elemzők szerint a bíróság történetében példátlan kiszivárogtatás célja, hogy megakadályozzák a bíróságot a Roe-ítélet megsemmisítésében.

A Fox News szerint a washingtoni legfelsőbb bíróság épülete köré felépített barikád azt sugallja, hogy a hatóságok aggódnak a testület tagjainak biztonságáért.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »