Abbászék elismerték az ICC joghatóságát – elvileg hamarosan indulhatnak a hágai eljárások a megszállók ellen

A Palesztin Hatóság elismerte az ellenőrzése alatt álló területen elkövetett esetleges bűncselekmények ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) illetékességét. Ezzel elvileg megnyílt az út izraeliek elleni nyomozati eljárások előtt – erősítette meg kedden a hágai testület egyik szóvivője.

Az ICC joghatóságának elismeréséből azonban nem következik automatikusan eljárás indítása – tette hozzá a bírósági illetékes. Mint mondta, a vádhatóságnak minden esetet meg kell vizsgálnia, s az eljárás megindításához bírói végzésre is szükség van.

Hírdetés

A palesztinok nem tagjai a Nemzetközi Büntetőbíróság alapító szerződésének számító úgynevezett római statútumnak, csatlakozási kérelmüket a múlt pénteken nyújtották be az ENSZ-ben. Jelenleg megfigyelői státusuk van a hágai testületben.

A Rámalláhban működő Palesztin Hatóság hivatalosan Palesztinának nevezi az általa ellenőrzött területet. Minthogy az ENSZ Közgyűlése 2012. november 29-én már felvette Palesztinát „nem tag megfigyelő államként”, a nemzetközi jogi státus összetettsége ellenére valószínűleg el fogják fogadni csatlakozási kérelmét, és Rámalláh elkezdheti panaszok benyújtását izraeli személyek ellen.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »