A zweigelt is áldozatul esik a zsidó-liberális pofátlanságnak és az osztrák gyávaságnak

A zweigelt is áldozatul esik a zsidó-liberális pofátlanságnak és az osztrák gyávaságnak

A közkedvelt kékszőlő- és vörösborfajtát az osztrák Fritz Zweigelt nemesítette ki 1922-ben a kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták keresztezésével az ausztriai Klosterneuburgban. Ő maga a rotburger nevet adta neki, halála után azonban az előírásoknak megfelelően róla, a feltalálójáról nevezték el.

Az Institut ohne direkte Eigenschaften (IODE) nevű bécsi "művészkollektíva" hétfőn sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a zweigelt atyjának nemzetiszocialista múltjára, és "javasolták" (magyarul követelték), hogy adjanak más nevet a bornak. A Blauer Montag "vetődött fel" lehetséges elnevezésként. Az aktivisták szerint Fritz Zweigelt "lelkes náci" volt, 1933 áprilisától a nemzetiszocialista párt tagja. A háború után "uszításért" letartóztatták, hat hónapot töltött börtönben.

Hírdetés

Robert Streibel történész, A felejtés bora című könyv szerzője szerint még várat magára Zweigelt életének és tevékenységének átfogó, tudományos feldolgozása, az eddigi kutatások szerint azonban annak idején lelkesen üdvözölte a német katonák bevonulását Ausztriába, és örömét fejezte ki, hogy egyszer s mindenkorra felszámolják a zsidó spekuláns szellemiséget. (Hallatlan bűnök ezek… – a szerk.) Egykori helyi "ellenállók" (értsd: hazaárulók) szerint Zweigelt megakadályozhatta volna egy "antifasiszta aktivista" kiadatását a Gestapónak…

Az IODE aktivistái felszólították az osztrák borszakmát, hogy "nézzen szembe Zweigelt múltjával". "Az osztrák borászat minden más iparágnál jobban hallgat nemzetiszocialista múltjáról" – mondták.

Ausztriában már két borászat is Blauer Montag néven forgalmazza a zweigeltet, februártól pedig egy bécsi vendéglátóhely, a Cafe Vindobona is az "ajánlott" néven kínálja a terméket.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »