A zsinagóga nem templom

Örökösen csak azt halljuk, hogy mennyire fontos a zsidó-keresztény párbeszéd. Csakhogy ez nem más, mint fából vaskarika, ha nem tisztázzuk céljait, ha összekeverjük a szavakat. Azt, hogy mi is lenne ennek a célja, most hagyjuk. Maradjunk viszont a szavak összekeverésénél, ami mindennemű párbeszédet eleve kizár. Mindezt a Mazsihisz honlapjának tegnapi tudósítása apropóján írom, amelyből megtudtam, hogy a Mazsihisz júliusban megválasztott országos főrabbija, Frölich Róbert, a vasárnap kezdődő zsidó újév alkalmából tegnap rendezett fogadáson rabbihoz méltatlan pontatlansággal beszélt.

A fentiekhez elég csak beszéde utolsó bekezdését ideidéznem:

Hírdetés

„Az elvilágiasodott zsidóságról szólva kiemelte: ahhoz, hogy valaki lejöjjön a templomi közösségbe, „megkockáztatom, még hívőnek sem kell lennie”. Egy társaságra mindenkinek szüksége van, és ha egy vallását nem gyakorló zsidó ember, végigjárva a templomokat, talál egy olyan közösséget, amelyet ő be tud fogadni, akkor az a közösség is be fogja fogadni őt.”

Mi itt a bökkenő? Az, hogy egy rabbi összekeveri a zsinagógát a templommal. Amit sem egy zsidó, sem egy keresztény nem volna szabad, hogy megtegyen, legalábbis ha ad magára. Merthogy a kettő nem ugyanaz. A köztük lévő funkcionális különbségről néhai jó Pezenhoffer Antal hitoktató atya kiváló tanulmányát(Felekezeti nagymondások, 1930) idézem:
 
„Templomnak azt a helyet hívják, ahol áldozatot mutatnak be. Ilyen temploma volt a zsidóknak Jeruzsálemben, mely Krisztus után 70-ben elpusztult. [Ennek maradványa a siratófal. – Ifj. T. L.] Azóta a zsidóknak csak zsinagógái vannak, azaz imádkozó és írásmagyarázatra szolgáló épületeik, amilyenek voltak minden nagyobb faluban Krisztus idejében is, mikor még állt a templom. Ezeket a zsinagógákat azonban akkor senki se mondta és tekintette templomoknak.”

A huszadik századelőn, amint ezt már többször idéztem, maga Prohászka Ottokár püspök pedig azon csodálkozott, hogy a vasárnapi nagymise után miért megy a hívő katolikus nép zsinagógába? Hiába, nincsen rosszabb a szavak összekeverésénél. Főleg, ha ezt egy RABBI teszi, tekintettel arra, hogy ez a szó tanítót jelent.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »