A zsidók szerint “antiszemitizmus” számonkérni rajtuk a kijárási korlátozásokat

A zsidók szerint “antiszemitizmus” számonkérni rajtuk a kijárási korlátozásokat

Zsidó szervezetek szerdán intéztek levelet Bill de Blasio New York-i polgármesterhez, aki egy nappal korábban a város zsidó közösségét merészelte bírálni, mert azok fittyet hányva az előírásokra, nyilvános rendezvényeken tolonganak és nem tartják be a koronavírus járvány miatti korlátozásokat.

Kedden ugyanis egy haszid rabbit temettek Brooklynban, és az ott összegyűlt haszidok feltűnően megszegték a távolságtartási szabályokat, mintha rájuk nem vonatkoznának a törvények és előírésok. De Blasio ezután dühös hangú nyilatkozatot tett közzé a Twitteren: “Azt üzenem a zsidó közösségnek, és a többi közösségnek is: a figyelmeztetések ideje lejárt.”

Az üzenet felháborodást váltott ki zsidó vezetők és szervezetek részéről, akik de Blasio szemére vetik, hogy a “teljes zsidó közösséget hibáztatja, és ezzel az antiszemitizmust szítja olyan időben, amikor a pandémia nyomán a zsidóellenes összeesküvés elméletek amúgy is megjelentek”.

De Blasio meglepő módon nem hunyászkodott meg a zsidók előtt, mondván: “Amennyiben szavaim mögött dühöt és frusztráltságot éreztek, hát igazuk van.”

Hírdetés

A zsidó szervezetek szerdán hozzá intézett levélben ez áll: “Szeretnénk hangot adni haragunknak és csalódottságunknak, mivel a zsidó közösséget állította bűnbaknak Chaim Mertz rabbi temetése nyomán. Nem a letartóztatásokkal és beidézésekkel való fenyegetőzés a módja annak, hogy érvényt szerezzenek a korlátozásoknak”.

“A New York Cityben eluralkodott antiszemita gyűlölethullám közepette közösségünk – az ázsiai közösséghez hasonlóan – úgy érzi, hogy kiszemelték, és azzal vádolják, hogy felelős a halálos betegség terjedéséért. A megkülönböztetés annál inkább erőteljes, mert régi antiszemita előítéletekre rímel, amelyek a társadalom betegségeiért a zsidókat teszik felelőssé.”

“A haszid gyülekezet bevádolása – akik a zsidóság legfeltűnőbb tagjai – nem fogja megállítani a COVID-19 terjedését; ’a zsidó közösség’ elnevezés egy kalap alá veszi a New York-iak különböző csoportjait, és erősíti az antiszemita gyűlöletet, ami ott fortyog a társadalom felszíne alatt” – olvasható a levélben.

“Az Ön megjegyzései sértőek ránk nézve, ezért találkozót kérünk abból a célból, hogy megvitassuk a COVID-19 elleni küzdelem olyan konstruktív formáit, amelyek összhangban vannak a zsidóság ilyen irányú őszinte erőfeszítéseivel, védelmezik a sérülékeny közösségeket és kerülik a túlpolitizálást” – zárul a levél.

A megsértett aláírók között ott vannak a zsidóság különböző vallási irányzatait és politikai irányultságát képviselők, mint a Jews for Racial & Economic Justice nevű szervezet, Jerrold Nadler képviselőházi tag, számos zsinagóga és rabbi, a Jewish Orthodox Feminist Alliance és a Religious Action Center of Reform Judaism New York.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »