A zsidók azonnal benyújtották a számlát a pénzérmekkel megajándékozott Ádernek

A zsidók azonnal benyújtották a számlát a pénzérmekkel megajándékozott Ádernek

A Budapesten egybegyűlt európai rabbik, az izraeli országos főrabbi és a zsidó állam vallásügyi miniszterhelyettese kedden meglátogatta Áder Jánost a budai Sándor-palotában. Dávid Lau izraeli főrabbi ajándékba adott Ádernak kilenc darab, Magyarországon a XIII. században, zsidók által vert pénzérmét. A köztársasági elnök még „zsebre sem vághatta” a magyar nemzeti, történelmi értéket képviselő érméket, az izraeli miniszterhelyettes máris közölte a Netanjáhu-kormány „kéréseit” – közli a Kipa és a Kikár Há-Sábát című izraeli ortodox vallásos hírportál.

Amint arról beszámoltunk, Dávid Lau, Izrael országos askenázi rítusú főrabbija kedden este a Sándor-palotában Áder Jánosnak ajándékozott kilenc darab, a XIII. századi Magyarországon, a héber betűk föltüntetéséből következtetve zsidók által vert pénzérmét. (Közben a visszakerült kilenc középkori magyar pénzérméről élesebb fényképet is találtunk – H. J.) Akkor félig viccesen, félig komolyan a hír címében föltettük a kérdést: vajon mibe kerül ez még nekünk? Az olvasók közül pedig többen azt szerették volna tudni, hogy miként jutottak ezek a középkori magyar pénzérmék az izraeli főrabbihoz.

Nem sokáig kellett várnunk az egyik fentebbi kérdésre adandó részleges válaszra, mert a Kipa című ortodox vallásos izraeli hírportál és a hozzá hasonló szellemiségű Kikár Há-Sábát hírportál néhány órával ezelőtt közölte, hogy milyen kérésekkel fordult Áder Jánoshoz a Sándor-palotába látogató rabbiküldöttséggel tartó Éli Ben Dahán izraeli vallásügyi miniszterhelyettes. Legalábbis a publikus „kéréseket”.

Éli ben Dahán izraeli miniszterhelyettes ezt mondta Ádernak: „Csak néhány nappal ezelőtt fedeztük föl, hogy az Európai Unió által a palesztinoknak folyósított pénzt terrorcselekmények elkövetésének finanszírozására fordították”, kezdte a történetet Ben Dahán, ám részleteket – legalábbis a nagy nyilvánosság számára – nem árulta el. „Önök teljes jogú tagjai az Európai Uniónak, ezért rendelkezésükre állnak az eszközök a terrorellenes küzdelemhez, illetve annak követéséhez, hogy végül is pontosan hová kerülnek az EU-s pénzek”, mondta az izraeli politikus Ádernak.

Hírdetés

Az izraeli miniszterhelyettes másik publikus „kérése” a Sándor-palota urához az volt, hogy Magyarország álljon Izrael pártjára (mintha eddig is nem azon állt volna mindenben – H. J.) az Irán atomfegyverrel rendelkező hatalommá válása elleni küzdelemben.

Áder János az izraeli miniszterhelyettes által pontosan meg nem nevezett palesztin terrorakcióra fordított pénzre vonatkozó kérésre – a sajtóbeszámoló szerint – elég ködös, semmitmondó, értékelhetetlen, valójában nem a kérdésre felelő választ adott: „A történelem a világon bebizonyította, hogy szélsőséges szervezetek támogatása rövidtávú célok elérése érdekében végül is mindig a Nyugat országai ellen irányult, s nem ad igazi választ.” (Ezt fejtse meg a jóakaratú olvasó! – H. J.)

A legfontosabb téma a Sándor-palotában is a magyarok egyre fokozódó antiszemitizmusa volt. Az izraeli és az európai látogatók persze újabb törvényi korlátokat, még erélyesebb hatósági föllépést sürgettek az „antiszemitizmust az anyatejjel magukba szívó magyarok” (ez a Sándor-palotában valószínűleg nem hangzott el, de Izraelben közkeletű állítás – H. J.) ellen. Áder János az aggodalmaskodóknak örömmel jelentette, hogy a Magyarországon legutóbb hatályba lépett törvény értelmében polgári peres eljárást lehet indítani az antiszemita kifejezést használók ellen s nem csak büntető eljárást, mint eddig. Áder János a rabbiknak és az izraeli miniszterhelyettesnek hozzáfűzte: „Ezenkívül az új törvény lehetővé teszi azon polgár bíróság elé állítását is, aki nem csak bizonyos személyre, hanem meghatározott közösségre vagy csoportra tesz sértő megjegyzést”.

A Sándor-palotában kedden este Áder János köztársasági elnök vendégeként megjelent Dávid Lau, Izrael országos askenázi rítusú főrabbija, Éli ben Dahán izraeli vallásügyi miniszterhelyes, Menáhem Margolin, az Európai Rabbik Központjának főigazgatója, Árjé Goldberg, az Európai Rabbik Központjának főigazgató-helyettese, Oberlander Báruch és Köves Slomó, a Chabad vezető rabbija.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »