A zsidó temetők eltűnt sírjait keresik – talajradarral

A zsidó temetők eltűnt sírjait keresik – talajradarral

Három zsidó temetőben talajradarral végez felméréseket a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány.

Több mint 1400 elhagyott zsidó temető van ma Magyarországon, de ezeknek nemcsak a fenntartása, hanem sok esetben a megtalálása is nagy nehézséget jelent – mondta az InfoRádiónak a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke. A talajradart azért szerezte be a szervezet, hogy megtalálják az elveszett sírokat, ugyanis az egyes temetők bizonyos részein csak meglehetősen alacsony számú sírkő maradt fenn, így nem tudni pontosan, hol történt temetés és hol vannak a sírok.

Hírdetés

A talajradar szinte pontosan be tudja mérni a föld alatt lévő tetemet – fogalmazott Szabó György –, amivel a temetők régi térképeken jelölt határvonalától kiindulva térképezik föl a területeket. Az eszköz meglehetősen modern, hiszen könnyedén lelát 15 méter mélyre, akár azon is túl.

A szervezet jelenleg három zsidó temetőben végez talajradarral felméréseket, és a munkát a koronavírus-járvány sem befolyásolja. Ennek köszönhetően Pilisvörösváron több sírt is már megtaláltak, köztük 200-250 évesekre is bukkantak. Tönkön, ahol egy speciális problémával szembesültek a temetőn átvezető út miatt, szintén elérték – részint legalábbis – a kitűzött célt.

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke arra is kitért, ha a sírkő jó anyagból, például márványból vagy gránitból készült, akár egy 250 évesről is le tudják olvasni a feliratot. A sírkövek felfedezésével egy–egy településnek akár a teljes történelmét végig lehet követni.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »