A zenei géniuszok találkozásainak témakörére épül az idei Orosz Zenei Fesztivál

Hatodik alkalommal rendezik meg budapesti, debreceni és tihanyi helyszíneken az Orosz Zenei Fesztivált Szabó Marcell zongoraművész művészeti vezetésével október 17. és 28. között. A sokszínű kínálatban szerepel esti koncert, családi program és kiállítás is.

A fesztivál résztvevői idén abba tekinthetnek be, hogyan hatottak egymásra művésztalálkozások átívelve stílusokat, országokat és földrészeket – olvasható a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Brahms, Csajkovszkij, Gerschwin, Grieg, Muszorgszkij, Prokofjev és Rachmaninov életművének kapcsolódási pontjai és a korszak zenei közélete egyaránt új, izgalmas megvilágításba kerül az Orosz Zenei Fesztivál idei programjában.

"Ki gondolná, hogy Prokofjev és Gershwin kortársak voltak? Vagy, hogy Grieg és Csajkovszkij is egy időben éltek? Eltérő stílusok, eltérő hangulatok. Mégis, ezek a zenei géniuszok időről időre találkoztak egymással a világ különböző pontjain" – idézi a közlemény Szabó Marcell zongoraművészt, a fesztivál művészeti vezetőjét.

Az idei fesztiválon ezeket a találkozásokat fogják bemutatni a zenén keresztül – tette hozzá Szabó Marcell, aki azt is elmondta, hogy a rendezvénysorozat kiemelt helyszínei Budapesten a Zeneakadémia, Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központ, Tihanyban pedig a Bencés Apátság lesznek.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint Budapesten október 17-én megnyitják az Amikor Prokofjev, a zeneszerző megelőzte kortársait című kiállítást Prokofjev életéről. A kiállítás anyagát az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum állította össze a fesztivál számára.

Horti Lilla szoprán énekművész és Kovács Gergely zongoraművész előadásában elevenedik meg Brahms, Grieg és Csajkovszkij szakmai barátsága az Amikor Grieg felesége Csajkovszkijnak énekelt című koncerten október 17-én, az Orosz Kulturális Központban, október 19-én a Tihanyi Apátságban, október 20-án pedig a Debreceni Egyetem Liszt teremében.

A családoknak szól Eckhardt Gábor zongoraművész ismeretterjesztő előadása Muszorgszkij híres művéről, az Egy kiállítás képeiről. Az előadás a fesztivál mindhárom településén – Tihanyban október 18-án, Debrecenben október 22-én, Budapesten október 26-án – látogatható Amikor a képek megelevenednek címmel.

Az Amikor Csajkovszkij hallotta Brahmsot próbálni című koncerten egy különleges zenetörténeti eseményt elevenítenek fel, amely 1888 újév napján történt, ezen a napon ismerkedett meg ugyanis Csajkovszkij és Brahms egymással. Az előadáson – melyet október 20-án Tihanyi Apátságban, október 21-én a Debreceni Egyetem Liszt termében, október 25-én pedig Budapesten, az Orosz Kulturális Központban rendeznek meg – Balogh Ádám zongorán, Devich Gergely csellón és Korossy-Khayll Csongor hegedűn működik közre – olvasható a közleményben.

A fesztivál programjában idén idén is lesznek nagyzenekari koncertek, amelyekre Debrecenben a Kölcsey Kulturális Központban és Budapesten a Zeneakadémián kerül sor. Az Amikor mindenki Párizsba utazott című hangversenyen a debreceni Kodály Filharmonikusokat Somogyi-Tóth Dániel vezényli, az előadásokon Pálfalvi Tamás trombitán, Szabó Marcell pedig zongorán működik közre – áll az összegzésben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »