A zárak belső szerkezete

A zárak belső szerkezete

Bár a hírek szerint a műszaki pályák megint egyre népszerűbbé válnak Magyarországon is a fokozott piaci igény miatt, azért talán nem elvárható mindenkitől, hogy problémamentesen olvassa egy zárszerkezet műszaki rajzát.

A jó hír, hogy nincs is szükség arra, hogy átlássuk az egész szerkezetet, viszont ha szeretne a Zárdiszkont – Online Zárszaküzlet többpontos zárai között biztonságosan eligazodni, van pár olyan adat a rajzon, amit nem árt, ha le tud olvasni.

Egy magyar zár

Az Euro Elzett talán a legismertebb hazai gyártó, talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy termékeik szinte minden magyarországi otthonban fellelhetőek rövid keresgélés után, elég csak néhány ajtót átvizsgálni.

A zár népszerűsége túlmutat az országhatárokon, a László Zoltán győri iparos által 1919-ben alapított cég egész Közép-Európában ismert és elismert. Először a vállalkozás kisipari vasáru gyártására specializálódott, csak később fordult a figyelmük a bútor- és épületzárak irányába.

A céget 1948-ban államosították, ekkor összeolvadt a Fémlemezipari Művekkel, innentől datálható a jól ismert Elzett márkanév, ami hamar ismertté vált széles körben.

Mint látszik, a gyártó mögött álló tapasztalat hatalmas, éppen ezért sokkal komolyabb minőséget képvisel, mint az olcsó termékekre szakosodott távol-keleti munkatársak, de könnyedén felveszi a versenyt a nyugati konkurenciával szemben is.

Miért kell ismerni a zárak műszaki rajzát?

Hírdetés

A műszaki rajz szerepe, hogy minden fontos információt tartalmazzon az adott szerkezetről, ami a telepítéshez, javításhoz, karbantartáshoz csak szükséges lehet, viszont elég csak párat ismerni, hogy az esetek nagy részében könnyedén elboldoguljunk, például egy zárcsere esetében.

A legfontosabb adatok természetesen a különböző méretek, amit a rajzokon jellemzően két végén nyílban végződő egyenes vonal jelez, az ezek fölötti számokból olvasható ki az adott méret, jellemzően milliméterben.

A legfontosabb adatok

Ahhoz, hogy egy új zár gond nélkül illeszkedjen a tervezett helyére, alap esetben két adatot kell mindenképpen ismernünk.

Az egyik a DM-mel rövidített úgynevezett dornméret, a másik pedig a kilincs-kulcsközép távolság. Előbbit a rajzon a kilincstengely közepétől az előlap külső széléig vezető vonal felett láthatjuk, utóbbi pedig a kulcslyuk és a kilincstengely közepe közötti távolságra utal.

Amennyiben bevésőzárról van szó, az előlap szélessége és hosszúsága is releváns. Probléma akkor van, ha kisebb, mint a rendelkezésre álló hely, hiszen levágni belőle mindig lehet.

Az Euro Elzett többpontos zárak cseréjekor érdemes megnézni a zárelemek helyét jelző távolságokat is.

Amennyiben a Zárdiszkont – Online Zárszaküzlet kínálatából vásárol, a képek között megtalálhatóak a rajzok is, tehát nem kell sokáig keresgélnie, viszont a termékadatok között a legfontosabb méreteket külön is feltüntetik, így nem kell a műszaki rajzokat bogarászni.

(x)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »