A WHO több mint egymillió gyermekbénulás elleni vakcinát küld a Gázai övezetbe

A WHO több mint egymillió gyermekbénulás elleni vakcinát küld a Gázai övezetbe

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több mint egymillió gyermekbénulás elleni vakcinát küld a Gázai övezetbe – közölte a szervezet főigazgatója pénteken.

A gázai szennyvízben már a múlt héten kimutatták a poliovírus jelenlétét, így a vakcinákat már a következő hetekben beadják a gyerekeknek megelőzésképpen.

Bár még nem rögzítettek gyermekbénulásos esetet, azonnali tettek nélkül csak idő kérdése, hogy mikor éri el a kór a védtelen gyermekek ezreit

– írta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a The Guardian brit lapban megjelent véleménycikkében.

Hírdetés

A főigazgató rámutatott, hogy

a vírusos betegség főként az öt év alatti gyerekeket fenyegeti, de a háború során megzavart oltási kampányok miatt a kétévesnél kisebbek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Az izraeli hadsereg vasárnap jelentette be, hogy az övezetben lévő összes jelenlegi és későbbiekben belépő harcosát beoltja járványos gyermekbénulás ellen, a korábban beoltottak számára pedig emlékeztető oltást tesz lehetővé.

A járványos gyermekbénulás gyógyíthatatlan, de a globális oltókampányoknak köszönhetően szinte az egész világon sikerült megállítani a poliovírus terjedését és eltüntetni a betegséget. 2022-ben mindössze 30 poliovírusos fertőzést jelentettek a világból, azt is három országból, Pakisztánból, Afganisztánból és Mozambikból.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »