A WHO-nak nincs tudomása Hamász-állásokról a gázai kórházak területén

A WHO-nak nincs tudomása Hamász-állásokról a gázai kórházak területén

2023. 11. 02.

Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nincs tudomása a Hamász palesztin szervezet állásairól a gázai övezeti kórházak területén – közölte csütörtökön Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója Genfben.

Mint mondta, a WHO szoros kapcsolatban áll a terepen dolgozó egészségügyi személyzettel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a szervezet nem rendelkezik információkkal arról, hogy az egészségügyi intézmények alatt esetlegesen mi zajlik.

Ryan hangsúlyozta, hogy amennyiben Izrael kívánságára kórházakat kell kiüríteni, akkor a zsidó államnak, mint megszálló hatalomnak a Palesztin Hatóságokkal egyeztetve biztosítania kell a páciensek biztonságos elszállítását alternatív egészségügyi intézményekbe. “Ezek a feltételek nincsenek meg” – emelte ki.

Hírdetés

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arról beszélt, hogy a kórházak kényszerű evakuálása páciensek százainak életét sodorhatja veszélybe.

“Huszonhárom kórház kiürítését rendelték el Gázavárosban és a Gázai övezet északi részén, a kényszerű evakuálás ilyen körülmények között páciensek százainak életét sodorja veszélybe” – szögezte le a WHO-főigazgató.

Tedrosz ismételten humanitárius tűzszünetet sürgetett a sebesültek és betegek evakuálására.
“Kezdünk kifutni a szavakból, hogy leírjuk a Gázában kibontakozó borzalmakat” – fűzte hozzá.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint nyolcezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »