A whisky elkészítésének lebilincselő folyamata (X)

A whisky elkészítésének lebilincselő folyamata (X)

Ebben a cikkben a whiskykészítés egyes lépéseit fogjuk részletezni. Tesszük ezt azért, mivel kifejezetten érdekfeszítő folyamatról van szó, másrészt méltatlanul kevés szó esik róla, legalábbis véleményünk szerint.

Ízekre szedjük tehát a whiskykészítés komplex és csodás procedúráját. Mindezt olyan formátumban, hogy valamennyi állomásnál igyekszünk kiemelni az adott szakasz lényegét, illetve az ott lejátszódó történések hozzáadott értékét. Remélhetőleg ezzel is kedvet csinálunk egy-egy csodás whisky kóstolásához.

Az első lépésnek számító malátázás

Minél inkább sikerül minőségi gabonát választani, annál inkább adottak lehetnek a feltételek a minőségi whisky elkészítéséhez. A malátázás folyamatában a gabona három napra friss, tiszta forrás vízben ázik.

Ezután kerül át a malátázóra, vagyis egy lyukacsos felületre. Ebben a fázisban többször is megforgatják annak érdekében, hogy a szemek ne tapadjanak össze. Mindazonáltal a csírázás elkerülésére is figyelmet fordítanak ebben a fázisban, ideális alapot teremtve a szárításhoz.

A whiskykészítés második lépése, az erjesztés

A következő lépésként a maláta nagy kád forró vízbe kerül, hogy a gabonában megtalálható cukrok ki tudjanak oldódni. A gabonaszemeket megőrlik vagy összeroppantják, és már indulhat is az erjesztés.

Hírdetés

Az immáron cukros jellegű oldat átkerül az erjesztőkádakba, majd pedig megfelelő mennyiségű élesztő is kerül hozzá. Ettől kezdve hetvenkét órát kell várni, hogy létrejöjjön egy körülbelül 8 százalékos alkoholtartalmú cefre.

Az iDrinks webshop whiskyfajtái is úgy készülnek, hogy a következő fázisban mennek tovább a lepárlóba.

A lepárlás lényege és hozzáadott értéke a whiskykészítés során

Itt lepárlónként más és más lehet az eljárás pontos menete. Mindenesetre rézből készült üstökben megy végbe maga a lepárlás. Fontos tudni, hogy minél magasabb az üst, annál könnyedebb lehet a majdan elkészült whisky is.

Bizonyára hallottunk már róla, hogy egyes whiskytípusok kapcsán háromszoros, vagy akár négyszeres lepárlást is szokás emlegetni. Nos, az első körben lecsapódó párlat neve „fore shot”, amit aztán gyorsan visszahűtenek, hogy indulhasson a második lepárlás.

Így következhet aztán az a körkörös és bevált folyamat, aminek a hatására sikeresen végbemehet a whisky lepárlása.

Amiért az érlelés kihagyhatatlan lépése a whisky készítésének

Miután a whisky lepárlása megvolt, a csodálatos nedű fahordókba kerül. Vagyis elindulhat az érlelés folyamata, aminél szintén sokféle lehet a folyamat konkrét menete és az eszközkészlet.

A minőség és az ízvilág szempontjából kiemelten sokat számíthat például a hordók anyaga és állaga, ahogyan az érlelés hossza is. Természetesen az sem lényegtelen szempont, hogy az érlelés milyen környezetben megy végbe, és ott milyen az uralkodó hőmérséklet.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »