A Westerplatte hősei

A náci Németország 1939 szeptember 1-jén hajnali 4.40-kor megtámadta Lengyelországot és ezzel megkezdődött a második világháború, amely kitörését követően pár perccel életét vesztette a Westerplatte félszigeten a galíciai Wojciech Najsarek, tartalékos törzsőrmester, civilben vasutas. Ő volt a világháború első hősi halottja. A maroknyi lengyel egy héten át harcolt több ezer némettel, amiről egy lengyel háborús film is készült.

Danzig (ma Gdansk) elméletileg szabad város volt, ahol a lengyelek egy tranzitkikötővel rendelkeztek, a raktárak védelmére minimális katonát állomásoztathattak a Westerplatte-félszigeten. A háború kitörésekor a lengyel földnyelvtől 150 méterre horgonyzó, „baráti látogatáson” lévő Schleswig-Holstein (elavult sorhajó) csatahajó 4.47-kor tüzet nyitott a lengyelekre, majd partra tett egy nagy létszámú tengerészgyalogos alakulatot. A harc kitörése után 5 perccel nehézgéppuska tűzben életét vesztette a 39 éves Najsarek altiszt, aki a világháborút követően posztumusz megkapta a legmagasabb lengyel katonai kitüntetést, a Virtuti Militarit.

A németeket egyébként nem várt meglepetés érte, ugyanis a lengyelek egyetlen tábori ágyúja (75 mm-es, 28 lövést tudott leadni mielőtt kilőtték) és az aknavetők jól irányított tüze rendet vágott a támadók közt, akik peregtek, mint a legyek, s csak annak köszönhetően úszták meg a megsemmisítést, hogy a lengyelek takarékoskodtak a lőszerrel.

Hírdetés

Ezt követően a csatahajó nehéztüzérsége több száz lövést leadva módszeresen szétlőtte a lengyel kikötőrészt, de a harcosokat nem tudták megtörni, akárcsak a Stukák támadásai sem. A mindegy 200 lengyel katona egy héten át harcolt az abszolút technikai és látszámfölényben lévő 3400 német ellen. A parancsnok elismerésként megtarthatta a tiszti kardját, viszont a rádiós tisztet a nácikra jellemző brutalitással megkínozták, majd kivégezték, mert nem adta át a titkos kódokat.

Tisztelet Najsarek altisztnek és a Westerplatte hőseinek, akiknek az emlékműveken túl Stanisław Różewicz rendező 1967-es filmje állít emléket. Itt tekinthető meg az eredeti, lengyel szöveggel, angol felirattal. A hossza 96 perc:: https://www.youtube.com/watch?v=jufvma5_5K8

Talán nem meglepő, hogy a film nem kapott német díjat és a lengyeleken kívül a létezéséről is kevesen tudnak. De mi, nem feledjük lengyel barátaink hősiességét!

Fotómontázs alapja: internet

Ne feledje: a Kazi világa blog (számtalan történelmi, utazás, sport és egyéb, színes poszttal) elérhetősége: https://www.facebook.com/Kazi-vil%C3%A1ga-919849161427253


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »