A Wehrmacht ellátása a világháború folyamán: élelmiszertartalék és cigaretta

A Wehrmacht ellátása a világháború folyamán: élelmiszertartalék és cigaretta

Ahogyan Napóleon mondta: a sereg a gyomrán menetel. Ezért az élelmezés a hadsereg egyik legalapvetőbb eleme volt. Az elmúlt években már több ezzel foglalkozó cikket is közöltünk, de voltak még további elemei is az ellátásnak.

A fél-vastartalék (Halb Eiserne Portionen)

A német katonák által hordozott élelmiszer-tartalék a fél-vastartalék volt. Ennek az volt a funkciója, hogy amennyiben több mint 24 órán keresztül nem számíthattak meleg ételre, akkor a katonáknál legyen tartalék. Elfogyasztásához engedély, illetve parancs szükségeltetett, amit a századparancsnok, a szakaszparancsok vagy a rajparancsnok adhatott ki.

A fél-vastartalék általában 200 gramm húskonzervből és 250 grammnyi egyéb termékből állt. A húskonzerv mellett a másik összetevő keksz, kétszersült (németül: Zwieback) vagy Knäckebrot lehetett.

A kétszersültet a tábori pékségek állították elő. A kekszet számos típusban szállították a hadseregnek. A Knäckebrot az USA-ban is forgalmazott svéd kenyérre emlékeztető volt.

A K-fejadag hatása

Hírdetés

A háború túlnyomó részében a német katonák élelmiszer-tartaléka a vastartalék és a fél-vastartalék volt. Ez egy bevált alkalmazás volt, de a háború alatt találkoztak az amerikai K-fejadaggal.

Az amerikai K-fejadag funkciója ugyanaz volt, mint a vastartaléknak, vagyis tartalék volt, de a németekre benyomást tett. Elsősorban azt emelték ki, hogy a K-fejadag változatosabb étkezést biztosított, mint a német vastartalék. Ezért 1943-44 folyamán a németek elkezdték a vastartalékot kiváltani a K-fejadag által inspirált fejadagokkal.

A vastartalékot felváltó adagok tartalmaztak édességet, csokoládét, cigarettát, péksüteményt és gyümölcsöt is, amit a korábbi vastartalék nem tartalmazott. Az új német fejadagot a K-fejadaghoz hasonlóan dobozban osztották ki: egy doboz, egy adag.

Dohányzás a Wehrmachtban

Közismert, hogy a Harmadik Birodalomban kampány folyt a dohányzás ellen. Ehhez azt kell tudni, hogy akkoriban nagyon sokan dohányoztak. Ezt a közegészségügy szempontjából veszélynek ítélték meg.

Ezen okból nagyon magas adókat vetettek ki a dohánytermékekre, ami az állam bevételeire is jó hatással volt: 1941-ben a német állam bevételeinek egytizenketted részét a dohányzásra kivetett adók tették ki. Ez egy év alatt kétmilliárd márkát jelentett a Harmadik Birodalomnak (a Bismarck csatahajó ennek kevesebb mint tizedébe került).

Viszont ennek ellenére a Wehrmachtban minden katonának, aki kérte, járt a cigaretta. A háború folyamán egy dohányzó katonának napi 6 szál járt.

A dohányzásellenes kampánynak volt hatása a katonákra: a háború alatt az egy főre jutó elszívott cigaretták száma a seregben negyedével csökkent. Továbbá az erős dohányosok aránya a töredékére csökkent. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a nemdohányzó katonák cserébe kérhettek valamilyen más terméket, például nagyobb adag (alap) élelmiszert vagy csokoládét.

(Olvasónktól)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »