A Wagner-csoport védelmi vonalat épít Luhanszk térségében

A Wagner-csoport védelmi vonalat épít Luhanszk térségében

2022. 10. 20.

A Wagner orosz magánhadsereg védelmi vonalat kíván építeni a kelet-ukrajnai Luhanszk megye orosz ellenőrzés alatt álló térségében – derült ki a csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdai bejelentéséből.

A tájékoztatás szerint – amelyet Prigozsin vállalatának belső közösségi felületén tett közzé – a csoport “többlépcsős védelmi vonal” kialakításába kezdett. Részleteket azonban Prigozsin nem árult el, így egyelőre nem tudni, hogy milyen hosszú lesz, és hol helyezkedik majd el a “Wagner-vonal”, valamint azt sem, hogy meddig tartanak a munkálatok.

Mindazonáltal Prigozsin kiemelte: a vonal “egyébként nem létfontosságú”, szerinte ugyanis a Wagner-csoport alakulatai a frontvonalon “önmagukban is áthatolhatatlan falat képeznek”.

Prigozsin szeptember végén ismerte el hivatalosan is, hogy ő alapította 2014-ben az orosz biztonsági magáncéget.
Vlagyimir Putyin orosz elnök október 5-én írta alá négy ukrajnai régió – köztük a szakadár “Luhanszki Népköztársaság” – Oroszországhoz csatolásáról szóló törvényeket, miután az érintett térségekben “népszavazásokat” tartottak.

A herszoni hatóságok megkezdték a civilek áttelepítését a Dnyeper bal partjára

Hírdetés

Megkezdődött a civilek szervezett áttelepítése szerdán az oroszok által megszállt ukrajnai Herszon megyében a Dnyeper jobb partjáról a folyó bal (keleti) partjára Herszon város kikötőjéből – közölte Aljoski város közigazgatása.

A feladatra kompokat használnak, amelyek Herszonból a szemközti parton fekvő Aljoskiba és a délebbre fekvő Hola Prisztanyba szállítják az embereket. Egy ideiglenes szálláspontot is létrehoznak, ahol a mentők az érintettekkel egyeztetve kijelölik az evakuálás irányát, úti célját – közölte az adminisztráció a Telegramon közzétett üzenetben.

Vlagyimir Szaldo, Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója a Rosszija-24 televíziós csatorna műsorában elmondta, hogy a kompátkelőhelyek kapacitásának növelésére törekszenek Herszonban.

További hajókat vettek igénybe, hogy az embereket a Dnyeper túlpartjára szállítsák. Az elmúlt két napban már több mint 5 ezer ember hagyta el Herszon városát. Hozzátette: minden herszoni hatóság a Dnyeper bal partjára költözik, beleértve a polgári-katonai közigazgatást és a minisztériumokat is. Az irányítás ebben az időszakban onnan történik majd.

Annak érdekében, hogy az evakuálás rendezettebben haladjon, egy hétig megtiltják a civilek belépését a Herszoni területre. Csak azok érkezhetnek a régióba, akiknek a parancsnokság engedélyt ad: az ellátással foglalkozó és a közművekben dolgozó személyeknek – hangsúlyozta a régió kormányzója.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »