A Vona beszéde

‘Nagyokat akar tenni és ezért változtattak a stíluson. Gábor, akkor mutass egyetlenegy „nagy dolgot” amit tettetek. De tudod mit? Mutass egyetlenegy kis dolgot, amit a nagyotmondás mellett tett a pártod! Nem tudsz ilyet.’

Dr Kuruc Ferenc elemzése a tisztújító és az ott elhangzott vezérszónoklat után.

Ahhoz, hogy megértsük Vonát és a Jobbikot, először is tiszta vizet kell önteni a pohárba és egyszer s mindenkorra tisztázni kell, hogy mit is jelent a ’nemzeti radikális’. Ha ezt hideg fejjel át tudjuk gondolni, akkor rájövünk, hogy a Jobbik vezetősége sosem volt igazán nemzeti, radikális meg pláne nem.
Ennek az image-nek csak a látszatát kelti, de azt viszont profi módon.

Sokan azt gondolják (mert ezt a képet sulykolják)  hogy a nemzeti radikalizmus azt jelenti, hogy erőszakos tüntetéseket szervezünk, kővel dobálózunk, nekitámadunk a rendőrnek csak azért, mert rendőr, vagy éppen egyenruhában masírozunk katonadalokat énekelve. Ez azonban hatalmas félreértés és az ok és okozat felcserélése. Elsőnek nézzük, hogy valóban nemzeti-e a Jobbik. Azért mert valaki magyar zászlót lenget, vagy Himnuszt énekel, még nem válik nemzetivé. Ezt a Fidesz is csinálja, a jobbikosok mégsem tartják nemzetinek Orbán pártját. Erre mondhatják a jobbikosok, hogy jó, jó, de a Fidesz jóban van a multinacionális tőkével, saját oligarcha hálózattal fedte le az országot, az EU-val csak látszat csatákat vív, de valójában kiszolgálja azt. Igen? És a Jobbik milyen tőkét akar behozni? Kínait, törököt, oroszt stb. Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy ezek majd a magyar érdekeket fogják nézni a sajátjuk helyett?

A mór megtette…

A napokban az is kiderült, hogy magyar nagytőkésekkel (vagyis oligarchákkal) folytatott tárgyalást a Jobbik vezetősége. Akkor ezek szerint a Csányi mindjárt nem lesz a Nemzet ellensége, ha a Jobbik gazdasági életbe való beépülését segíti?

Na, és az EU. Milyen eredményt tud felmutatni a Jobbik három képviselője az elmúlt 5 évben? Semmit, sőt még az is kiderült, hogy nagyon fontos kérdésekben szavaztak az ország-nemzet érdekeivel ellentétesen (bevándorlás, homokosok, mezőgazdaság stb.). Tehát megállapíthatjuk, hogy szavakban és külcsínben nemzetinek tűnhet a párt, azonban ha a tetteiket megvizsgáljuk, akkor egyből lehull a lepel.
És miből gondoljuk, hogy ha hatalomra kerülnének (ez a jelenlegi felállással egyébként kizárt) akkor majd másképp csinálnák? Orbánra is azt mondták, azt terjesztették évekig, hogy csak azért dörgölőzik a zsidókhoz, mert ha nem tenné, akkor nem nyerhetne a pártja, de ha majd odakerül, akkor aztán megreguláz minden gonosz, nemzetellenes erőt. Hát láthatjuk, hogy miként reguláz meg mindenkit. Taknyon csúszik Izrael és az USA, illetve most már Oroszország előtt is, csak, hogy teletömhesse a saját és a haverok zsebét. A Jobbik vezetősége egy az egyben ugyanilyen, szinte semmilyen különbség nincs közöttük. Látjuk, hogy hatástanulmányok nélkül is lihegve támogatják az elmaradott technológiára épülő, méregdrága paksi bővítést, aminek magától értetődő része a gigahitel, kemény kamatra. Az orosz uzsorakamat jobb az izraelinél?

És miért lenne radikális (gyökeres változást akaró) a Jobbik vezetősége? Ha csak nem azt értjük gyökeres változás alatt, hogy holnaptól majd én lopok el mindent (bár ez is gyökeres változás a személyekre nézve) vagy az én parancsomra ver szét minden ellenlábast a készenléti rendőr, akkor a Jobbik egyáltalán nem radikális. Persze az igaz, hogy a programjuk tartalmaz radikális változás látszatát keltő elemeket (de már a Fideszé, sőt az LMP-é is), de ezek többségét nem is akarnák, jobb esetben pedig tudnák megvalósítani. Jól hangzik, hogy majd megregulázzák a bűnözőket, hogy majd felülvizsgálják az államadósságot, az EU-val való viszonyunkat, csakhogy 180 fokos fordulattal már ki sem akarnak lépni az Unióból.  Az már most látható, hogy Tiszavasváriban (pedig az csak egy tízezres település) se nagyon tudtak mit kezdeni a bűnözéssel, az államadósságot már most megnövelték Paks2-vel kapcsolatos hitel megszavazásával, az EU pénze nélkül pedig igen csoró lenne, az abból meggazdagodó jobbikos vezetők többsége.

Ha erről az egy-két milliárdról most nem tudtak lemondani különböző szociális akciók kedvéért, akkor hatalomra kerülésük esetén, hogyan tudnának lemondani a több száz milliárdról az emberek javára? Nekik ugyanúgy helyzetbe kellene hozni az őket támogató vállalkozókat, mint, ahogy azt a Fidesz teszi. És visszatérve az írás elejére. A nemzeti radikális nem csak tüntetéseket szervez, nem dobálja ok nélkül a rendőrt kővel, és tevékenysége nem abban merül ki, hogy egyenruhában masírozik. Viszont ha kell, akkor bizony tüntet! Ha a rendőr ok nélkül rátámad, akkor nem gyáván megfutamodva iszkol. Ha pedig szólítja a haza, akkor felveszi az egyenruhát és megküzd a belső vagy külső ellenséggel, legyen az akár egy természeti katasztrófa, bűnözők hada, vagy egy megszálló ország hadserege.

Ezzel szemben Vonáék mit tettek? Semmit. 2006,7,8-ban Novák Elődön kívül egy jobbikos vezetőt sem láthattunk az utcán forró helyzetekben, vagy legalább szervezőként. Egyikőjük sem kockáztatta egzisztenciáját (netán testi épségét) hogy az embereket vezesse, nem úgy, mint pl. Budaházy György, aki egyébként sok más – többségében régen elfeledett – hazafival tette, amit tenni kellett, és nem otthon lapított sunyi módon várva, hogy majd szavazatokkal szerezzen zsíros pozíciót magának. A Magyar Gárdát ugyan megszervezték, de csak addig tartották fontosnak a fenntartását, amíg a hátán bemasírozhattak a semmittevő politikusaik a Parlamentbe. Komoly kiképzést természetesen nem biztosítottak számukra, így ütőereje sem volt.

Hírdetés

Hát ez a Jobbik radikalizmusa. Duma, duma, duma, üres fecsegés, de ha megkapargatjuk a mázt, akkor ugyanazt a lélek nélküli mutyit láthatjuk, ahogy a többi párt esetében is. Lassan az LMP radikálisabb, mint a megalkuvásmentesnek hazudott Jobbik.

Akkor a bevezető fényében a beszéd:

Vona „Kisgömböc” Fideszről beszél, holott pont ők azok, akik ostoba módon behódoltak és szervilis politikát folytattak pl. Paks2 átgondolatlan megszavazásával, de beszélhetnénk a végtelenített előzetes letartóztatás lehetőségének és egyéb ilyen ’apróságok’ igennel való támogatásáról is.

Egy kormányzóképes párt felállítását ígéri. Ezt ígéri már legalább 2009 óta, de ahelyett, hogy ebbe az irányba indultak volna el, ennek ellenkezőjét folytatták a szakemberek kirugdosásával, akik felemelték a szavukat a pártkomisszárok helyzetbe hozása ellen. Legalább egy újabb generációt próbáltak volna kinevelni (volt rá elég idő), de megelégedtek a Volner féle ’diplomásokkal’. Most tényleg ezek az emberekkel akarnak minisztériumokat irányíttatni? Vagy a Haynau képzőből kikerült ifjú titánokkal, akik az iszlámot tanulmányozzák és milliókat utaznak el közpénzen török és azeri “testvéreikhez”? Mert mindkettőtől az Isten óvjon minket.

Vona méltatja a 2014-es választásokon elért eredményeket, de azt már korábban megírtuk, hogy ez az eredmény az ország irányításához édeskevés, ráadásul rendkívül ingatag lábakon áll. Attól függ, hogy a fideszes média éppen hány százalékon akarja az álradikális pártot. Ha kell, 10 nap alatt lefaragnak 6-7 százalékot, máskor ők injekciózzák fel a gyenge Jobbikot a ballib pártok rovására. Az pedig, hogy az SZDSZ, MDF megszűnését a Jobbik eredményének tudja be, nevetséges nagyképűség, amelyet semmilyen tény nem támaszt alá. Az MDF-et éppen a Fidesz darálta le, az SZDSZ pedig beépült a Fideszbe, MSZP-be, civil szervezetkbe stb. Vagy épp a Jobbikba, amelynek egyik korábbi főembere 2010-14 közt a Hit Gyüli-SZDSZ-ből érkezett.

A nemzeti oldal egységéről beszél, holott valójában felszámolták a nemzeti oldalt. Van, akit lefizettek, van akit ellehetetlenítettek. Ma már szinte csak és kizárólag a Párt létezik. Gárdáról vagy a HVIM-ről már nem is beszélhetünk, de hamarosan ez a sorsa a Betyárseregnek is. (Azt fontos megjegyeznünk, hogy sajnos, hiszen mindhárom szervezet betölthette volna azt a komoly szerepet, amit korábban a tagjaik gondoltak, vagy a szimpatizánsaik szántak nekik. Az egyéb nemzeti szervezetek pedig valóban marginálisak maradtak, de pénz nélkül egy ilyen világban szinte lehetetlen érvényesülni. 2006 már elment, az akkori tüzet, lelkesedést már nem lehet elvárni az emberektől ennyi csalódás után.

Cukikampány. Elképesztő, hogy ezt a tévutat azzal magyarázza, hogy nem nagyokat akarnak mondani, hanem nagyokat akar tenni és ezért változtattak a stíluson. Gábor, akkor mutass egyetlenegy „nagy dolgot” amit tettetek. De tudod mit? Mutass egyetlenegy kis dolgot, amit a nagyotmondás mellett tett a pártod! Nem tudsz ilyet. Még az erősen vitatott Kásler Árpád is saját erejéből több eredményt ért el a devizahitelezés terén, mint Te, Zsiga Dániellel (és az egész pártoddal, több milliárdos állami költségvetéssel) együtt, aki addig maradt egy kilakoltatáson, amíg lenyilatkozhatta a tévének, hogy ti mennyire kiálltok a devizahitelesek mellett. Közleményeztetek, meg kerek asztaloztatok érdemi cselekvés helyett (egy idő után a meghívott civilek is átlátták ezt). Munkahelyeket nem teremtettetek (lásd Tiszavasvári vagy Gyöngyöspata) és az embereket sem tudtátok sehol sem megvédeni a bűnözéssel szemben.

Programírásról beszélsz, holott programot szinte mindenki tud írni. Nagyot mondani, hetvenkedni nem nehéz. Ami nehéz, az a megvalósítás. És valljuk be tényszerűen. Abban a párt nem szerény vagy éppen elégséges eredményt ért el, hanem kritikán alulit. Elemezni sem lehet, mert az elemzésnek tárgya kéne, hogy legyen. A Jobbiknál meg ilyen nincs. Persze vannak eredmények: pl. a Te szép új és drága ingatlanod, az öltönyeid, esetleg Csanád, Béla és Krisztina egyenként  több száz milliós uniós eredetű vagyona, de gondolom nem ezeket elemezgetted a beszédedben.

Az önkormányzati választásokat már összekötötte a 2018-as választásokkal, amit most már aztán igazán meg szeretne nyerni. Miért, eddig nem akarta? 2010-ben azt mondta, hogy a Jobbik 2/3-os sikerét kockáztatja a Fideszre leadott szavazat. 2014-ben pedig úgy állt a mikrofon előtt, mintha a 20%-os eredményt nem a fideszes média támogatásának köszönhette volna. Majd a 14 százalékra zsugorodott Jobbik EP-s “sikerét” ünnepelte a ballibek felett, holott azok együtt 33 százalékot érte el.

Az országos média létrehozását ismételten beígérte a naiv küldötteknek, de ez már egy ősrégi panel, melynek a morzsáját sem tudta megvalósítani. Még 2008-ban leigazolták a fideszes-libsi Losonczy Pált, aki a Hírtv létrehozásában vett részt, de ha eddig nem sikerült összehozni egy tévét vagy rádiót, akkor ezek után sem fog. A ballibsi oldal médiáit is ellehetetleníti a Fidesz – pedig ők azért jóval  nagyobb tőkével, szaktudással, kapcsolatokkal és beágyazottsággal rendelkeznek – így a Fidesz támogatása nélkül ez,a tehetségtelen, félművelt jobbikos vezetőknek sem fog sikerülni.

Vona elszámoltatásról már nem is beszél. Mit is mondhatna róla, hiszen 2006 terrorja nem is érdekli (miért érdekelné, hiszen részt sem vett a eseményekben?). De ugyanígy nem téma a hatalmas vagyonokat felhalmozó oligarchák sem, mivel már neki is megvannak a saját oligarchái, igaz, szerényebb kivitelben, azok elszámoltatása pedig összeomlással fenyegetné.

Egy viszont biztos. Laikusként végighallgatva a beszédet bedőlnék Vonának, mert kiválóan érez rá, hogy ezt a szemfényvesztést hogyan adja el a hallgatóságnak. Egy született illuzionista, vérbeli politikus.

Dr. Kuruc Ferenc


Forrás:magyarhajnal.com
Tovább a cikkre »