A volt NDK területén „büntették” leginkább Merkelt

A volt NDK területén „büntették” a szavazók leginkább az NDK-ban felnőtt Angela Merkel kancellárt a vasárnapi németországi választáson. Az előzetes eredmények szerint Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU a szavazatoknak a 27,6 százalékát kapta Németország egykori szocialista felén, míg országosan csaknem a 33 százalékát.

Ennél is kirívóbb a különbség a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak, az Afd nevű pártot tekintve. A szavazók 22,9 százaléka adta voksát a volt NDK területén erre a – német parlamentbe először bejutó – pártra, míg országosan 13 százalék.

Az AfD különösen a kelet-német férfiak körében népszerű: 26 százalékuk szavazott rá.

Az előző, 2013-as németországi választáson Merkel pártja egyébként még a voksok 38,5 százalékát kapta a volt NDK-ban, így ott a CDU visszaesése csaknem 11 százalékos. Az AfD akkor nem érte el a parlamentbe jutáshoz megszabott öt százalékos szavazatküszöböt, most viszont a harmadik legerősebb párt lesz a Bundestagban a Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség és a Szociáldemokrata Párt (SPD) mögött.

Utóbbi történelmi mélypontra süllyedt: 20,7 százalékkal végzett a második helyen, 5 százalékkal gyengült a 2013-as 25,7 százalékához képest.

Hírdetés

Eredmények az összes szavazat megszámlálása után

A szavazatok 33 százalékát szerezte meg a vasárnapi németországi választáson az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség – ismertette hétfőn hajnalban az összes szavazat megszámlálása utáni eredményt a dpa német hírügynökség.

Ezzel a hányaddal a CDU/CSU szerezte meg a legtöbb helyet a német parlamentben. Második lett a Szociáldemokrata Párt (SPD), amely azonban 20,5 százalékos voksaránnyal történelmi mélypontra süllyedt.

A harmadik helyen a bevándorlás ellenes Alternatíva Németországnak (AfD) végzett 12,6 százalékkal.

Újra bejutott a parlamentbe a Szabad Demokrata Párt (FDP) 10,7 százalékos eredménnyel. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) a szavazatok 9,2 százalékát kapta, a Zöldeknek pedig 8,9 százalék jutott.

mti


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »