A volt horvát külügyminiszter beismerése: német kérésre nyitották meg a határt – tart a magyar vétótól

Mate Granic volt horvát külügyminiszter televíziós interjúban válságosként jellemezte a magyar-horvát viszonyt. Szlovéniával feszült a kapcsolatuk, de tárgyalóképesek egymással a felek.

Macedónia és Szerbia megtette, amit tudott. Amikor pedig Magyarország eldöntötte, hogy kerítést épít szerbiai határán, Horvátországnak kész tervekkel kellett volna előállnia, és nagy regisztrációs táborokat kellett volna létesítenie a szerb, a magyar és a szlovén határon – jelentette ki az N1 horvát hírcsatornának adott interjújában a volt horvát külügyminiszter. Granic szerint komolyan kell venni Magyarországnak azt a fenyegetését, hogy meggátolja Horvátország csatlakozását a schengeni zónához. "Meg tudják tenni, és ha nem javulnak a viszonyok, meg is teszik" – mondta.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a tranzitfolyosó létrehozásával rákényszerítette-e a magyar kormányt, hogy fogadja a migránsokat, Granic szerint nem horvát nyomásra, hanem német kérésre nyitották meg a határt. "Horvátországnak nagyon is oda kell figyelnie a nemzetbiztonságra, nehogy gyűjtőközponttá váljon" – hangsúlyozta.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »