A volt albán miniszterelnök is segítette „Tiborcza” saját lábra állását

Korrupcióval vádolják Sali Berisha volt albán miniszterelnököt és két másik embert, közöttük a vejét. Az ügy egy hajdan állami tulajdonban lévő tiranai ingatlan privatizációjával kapcsolatos – közölte vasárnap az ügyészség.

Sali Berishát, aki ma a legnagyobb ellenzéki formáció, a Demokratikus Párt vezetője, "magas rangú tisztségviselők korrumpálásával" vádolják, egy állami tulajdonban lévő sportklub eladásával kapcsolatban, amiből a veje, Jamarber Malltezi profitált" – közölte a korrupciós ügyekre és a szervezett bűnözésre szakosodott ügyészség (SPAK).

A SPAK szerint Berisha kormányfőként 2005 és 2009 között arra használta fel a befolyását, hogy "privatizációs üzleteket kössön mások, közöttük a lánya férje hasznára".

A 79 éves politikusnak, akinek parlamenti képviselőként mentelmi joga van, megtiltották, hogy elhagyja az országot – áll az ügyészség közleményében.

A veje – aki szombat este vettek őrizetbe -, valamint a munkatársa ellen korrupció és pénzmosás címén emeltek vádat a közlemény szerint.

Jamarber Malltezit azzal gyanúsítják, hogy Berisha kormányfői befolyását használta ki a védelmi minisztérium tulajdonában álló tiranai sportcentrum privatizálásakor, és lakásokat épített a telken.

Hírdetés

A bűnvádi eljárás 2020-ban kezdődött, amikor Taulant Balla jelenlegi belügyminiszter azzal vádolta meg a volt kormányfőt, hogy köze van az FC Partizani telkeinek és más sportlétesítményeinek a privatizálásához, amelyekre később többszintes épületeket emeltek.

A volt miniszterelnök visszautasította a vádakat, amelyeket tisztán politikai indíttatásúnak nevezett, és azzal vádolta meg Edi Rama jelenlegi baloldali kormányfőt, hogy ő áll a vádemelés mögött. Hozzátette, hogy Malltezi ellen csak azért indítottak eljárást, mert az ő veje.

Sali Berisha volt Albánia első demokratikusan megválasztott elnöke a kommunizmus bukása után. 1992 és 1997 között, majd 2005 és 2013 között volt kormányfő.

2021-ben megtiltották a belépést Berisha és a családtagjai számára az Egyesült Államokba és Nagy-Britanniába, arra hivatkozva, hogy szervezett bűnözésben és korrupcióban érintett. A politikus tagadta a vádakat.

Washington azzal vádolta meg Berishát, hogy "közpénzeket tulajdonított el" a családja és a szövetségesei javára.

A korrupciót figyelő szervezetek listáin Albánia rendszeresen az egyik legkorruptabb és legszegényebb európai országként szerepel.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »