A vízimadarak téli etetése veszélybe sodorhatja a szárnyasokat

A vízimadarak téli etetése veszélybe sodorhatja a szárnyasokat

A vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de veszélybe is sodorhatja azokat, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri az embereket, hogy sehol és semmivel ne etessék ezeket az állatokat.

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően eltérnek  a téli etetőket látogató énekesmadarakétól.

Etetésük az énekesmadarakéval szemben több okból is problémát jelent:

kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot és a madarak közötti agressziót, fokozza a sérülésveszélyt és a fertőző betegségek, mindenekelőtt az emberre is veszélyes madárinfluenza terjedését

– olvasható az MME hétfői közleményében.

A természetvédők azt írták: problémát jelent az is, hogy a feleslegesen kiszórt táplálék vonzza a patkányokat, szennyezi a környezetet és rontja a víz minőségét.

Bütykös hattyú (Fotó: Orbán Zoltán/mme.hu)

Hírdetés

A kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” egyoldalú hosszú távú fogyasztása megbetegítheti a madarakat. Az etetés ráadásul nagy mennyiségű vízimadarat vonz az önfenntartó életre nem alkalmas területekre, és növeli az emberek és madarak közötti konfliktushelyzetek számát – hívták fel a figyelmet.

A vízimadarak etetése egy öngerjesztő problémaspirált indíthat be. Az etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek tovább etetik őket.

A fagyok beköszöntével a madárlétszám folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását.

(Fotó: Orbán Zoltán/mme.hu)

Az etetőhelyek közelében évről évre több madár költhet, így még több madárral kezdődik újra a folyamat – magyarázták a közleményben.

A madárvédő kampányról bővebb információ az egyesület honlapján olvasható, ahol idén is elérhető az az ingyenesen kinyomtatható plakát, amelyet az MME a lakosság tájékoztatása érdekében készített a vízimadarak etetésének veszélyeiről.

MTI/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »