A Vitézi Rend alapítójára emlékeztek (Kézdivásárhely)

A Vitézi Rend alapítójára emlékeztek (Kézdivásárhely)

A Vitézi Rend alapítójára emlékeztek halálának 67. évfordulója alkalmából az Erdélyi Vitézi Rend (EVR) kézdiszéki állománya, a Kézdivásárhelyi Székely Tanács képviselője, illetve pár civil jelenlétében péntek délután a kézdivásárhelyi régi református temetőben, a 2013. december 7-én felavatott monumentális kopjafa előtt.

A Magyar Hiszekegy elmondása után a megjelenteket vitéz dr. Székely Zsolt, az EVR főkapitánya köszöntötte. Beszédét „Isten, haza, család és Erdélyben való megmaradásunk” szavakkal kezdte, majd azt mondta: az Európai Uniónak az a célja, hogy összemossa a nemzeteket, a nemzetiségeket és megszüntesse az identitástudatot, a magyarságtudatot, hogy később nyájként lehessen mindenkit irányítani. „Nekünk itt, Erdélyben hivatásunk van, hiszen száz év alatt megfeleződött a magyarság száma Erdélyben. Ez egy olyan lesújtó statisztikai adat, ami kell ösztönözzön bennünket, hogy ne adjuk fel ezt a földet” – hangsúlyozta Székely Zsolt.

Hírdetés

A rendezvény Ilyés K. Imre kilyénfalvi plébános, a rend tagja imájával, koszorúzással és himnuszaink eléneklésével ért véget.

A Magyarország volt kormányzójára, a Vitézi Rendet alapító Horthy Miklósra való emlékezés a Gyűjtemények Házában folytatódott, ahol az emlékezőket vitéz Beke Ernő, Kézdiszék székkapitánya látta vendégül.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »